Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

POČELI SU DA NAS PROUČAVAJU

Fejsbuk vrši tajne psihološke analize korisnika!

Autor: Mondo | 29.06.2014 - 09:01:00h | Komentara: 2

Evo i rezultata jedne od analiza, a biće ih najverovatnije još!

Fejsbuk

Fejsbuk je tokom nedelju dana, na engleskom govornom području, prateći reakciju skoro 700.000 korisnika, merio uticaj emocija na ponašanje korisnika koji su te emocije „dobijali“ preko News Feeda . Korisnici koji su učestvovali u istraživanju nisu o tome obavešteni i nisu znali da su njihove reakcije bile direktno praćene tokom nekoliko nedelja. Kako stoji u saopštenju The Next Web portala, Fejsbuk je pomenuti broj korisnika podelio u dve grupe. U jednoj su bili oni kojima su plasirane uglavnom vesele i pozitivne vesti i obaveštenja onih koje su pratili, dok su drugoj grupi plasirane uglavnom pesimistične i objave sa lošim sadržajem.
Na kraju istraživanja Fejsbuk je obradio rezultate koji su pokazali da su korisnici u narednim danima na toj društvenoj mreži izražavali stavove u skladu sa sadržajima koji su im plasirani u prethodnom periodu – prva grupa je imala pozitivnije misli i objave, dok je druga bila manje raspoložena i postovi su bili pesimistični. Fejsbuk tvrdi da je ovo prvo takvo istraživanje koje je dokazalo da i samo tekstualni sadržaj može da dovede do snažne promene emocija i ponašanja, kao i to da su statusi i tekstualne objave na društvenim mrežama „zarazne“, odnosno da mogu u potpunosti da transformišu emocionalnu „sliku“ korisnika.
Fejsbuk po svojim „pravilima igre“ omogućava sebi da sprovodi tajna psihološka testiranja svojih korisnika, ali mnogi ovako nešto povezuju sa zloupotrebom društvenih mreža. Fejsbuk ne najavljuje nova istraživanja, ali kako ih može vršiti bez prethodnog obaveštavanja korisnika – ko nam garantuje da i sada ne sprovode neko?
Poslednji komentari
  • malena Vreme: 29.06.2014 09:17h

    Manite nas vise ovakvih tekstova. U svakodnevno zivotu ima vise grozote nego na celom fb. Svako ko misli da je ugrozen od strane fb, neka ga jednostavno iskljuci. Sa zivotom je malo teze.

  • Vesna Vreme: 29.06.2014 10:07h

    Ovo se zna i bez njihovog istrazivanja. Ko radi i sa ljudima i imalo poznaje ljudsku prirodu ovo zna. O njihovoj zloupotrebi da ne pricamo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP