Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

U TEHERANU USVOJEN KONTROVERZNI ZAKON

Iranci mogu da se žene ćerkama!

Autor: Ekipa Alo! | 04.10.2013 - 07:02:00h | Komentara: 4

Iranski poslanici su usvojili kontroverzan zakon koji omogućava očevima da se žene svojim usvojenim ćerkama, koje ne smeju da budu mlađe od 12 godina! Poslanici tvrde da je zakon u interesu dece, dok borci za zaštitu ljudskih prava tvrde da se radi o legalizaciji pedofilije.

Strahovito - ovo  je tek venčani  par, mladoženja  i mlada

Strahovito - ovo je tek venčani par, mladoženja i mlada | Foto: AP

Savet čuvara islamske revolucije, telo koje čine sveštenici i pravnici, još se nije izjasnilo o kontroverznom zakonu. Prema sadašnjem zakonu, u Iranu je devojčicama starim 13 godina dopušteno da se udaju, ali samo uz odobrenje oca, dok dečaci mogu da se žene kada napune 15 godina. U izuzetnim slučajevima i devojčice mlađe od 13 godina mogu da se udaju, ali uz odobrenje suda. Po sadašnjem zakonu, venčavanje sa usvojenom decom je zabranjeno.


Iranski internet sajt „Tabnak” preneo je da se u 2010. godini čak 42.000 dece starosti između 10 i 14 godina venčalo u Iranu.

„Ovo je legalizacija pedofilije. Venčavanje sa usvojenom decom nije deo iranske kulture. U Iranu postoji incest kao i u svim državama na svetu, ali ovaj zakon predstavlja kriminal”, rekla je Šadi Sadr, advokat iz organizacije „Pravda za Iran”, čije je sedište u Londonu.

Kontroverzni zakon predstavlja veliko razočaranje nakon što je na predsedničkim izborima u Iranu pobedio modernista Hasan Rohani. On je u avgustu nasledio konzervativnog Mahmuda Ahmadinežada. Rohani je izazvao veliku pažnju javnosti kada je pristao da razgovara telefonom sa Barakom Odamom, predsednikom SAD. To je prvi znak otopljavanja odnosa između dve zemlje još od revolucije 1979. Rohanija su konzervativci gađali cipelama po povratku u zemlju sa zasedanja Generalne skupštine UN-a.
Poslednji komentari
  • Victoria Vreme: 04.10.2013 10:39h

    naslovna fotografija nije snimak tak vencanog para. To jeste bio vencani par ali dosta ranije, i radi se o devojcici koja je pobegla od starca za koga su je udali i koja danas hrabro govori kako je pobega i sta je dozivela. To se moze videti na You Tubeu/

  • Misa Vreme: 04.10.2013 11:50h

    Kao prvo ova slika je iz Afganistana a ne Irana i veoma je poznata svetski. Drugo ovo je samo posledica toga kada religija udje u politiku. Muhamed je takodje ozenio svoju adaptiranu cerku i ako je njemu to moglo onda moze i narodu. Religija treba uvek biti odvojena od politike.

  • bojan Vreme: 04.10.2013 20:27h

    Kad će ovde gej parada da se održi pitam se...

  • tito Vreme: 04.10.2013 22:33h

    ako mogu sipci...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP