Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

POSLE 400 GODINA

Islanđani više ne smeju da ubijaju Baskijce!

Autor: Alo.rs | 30.04.2015 - 23:19:00h | Komentara: 0

Stanovnici Islanda punih 400 godina imali su zakon koji im je dozvoljavao da ubiju bilo koga iz španske provincije Baskije! Ali, ta pravna norma konačno je ukinuta.

Puška | Foto: Profimedia

Ilustracija: Profimedia

Islandske vlasti su ovaj, u današnje vreme krajnje čudan zakon, usvojile 1615. godine. Tada su, naime, tri broda kitolovca doživela brodolom u islandskim vodama, koje su mogli da koriste po dogovoru s lokalnim stanovništvom.

Brodolom se dogodio u području West Fjords. Nažalost, ubrzo je došlo do svađe između meštana i Baskijaca, što je uzrokovalo masakr 32 španskih kitolovaca, koje je pobio lokalni predstavnik zakona.

Nakon tog masakra Island je proglasio da je po zakonu dozvoljeno ubiti bilo kojeg Baskijcaa koji na područje West Fjordsa uđe bez pitanja!

Kako prenosi Dejli Mejl, Jonas Gudmundson, načelnik okruga West Fjordsa, službeno je ukinuo zakon 22. aprila, šaleći se i rekavši kako je Island sada siguran za Baskijce. Pride je dodao da se taj zakon nije primenjivan godinama.

- Ova odluka je više simbolična nego bilo što drugo. Mi imamo zakone, naravno, i ubistvo bilo koga, uključujući Baskijce, je zabranjeno ovih dana - rekao je Gudmundsson i dodao da su ti događaji tamna mrlja u istoriji Islanda.

- Baskijci su naravno dobrodošli i njihovo ubijanje je nezakonito, kao što je i ubijanje bilo kog ljudskog bića. To je očigledno bio kukavički čin zbog kog žalimo do današnjeg dana - zaključio je Gudmundson.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP