Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

NEVEROVATNO, ALI ISTINITO:

Iz klubova u apoteke: Ekstazi leči rak!

Autor: MedicalNewsToday | 13.09.2014 - 13:25:00h | Komentara: 0

Iako je u pitanju opasna droga, sada se ispostavilo da bi ekstazi mogao da bude blagotvoran lek, koji može da dovede do izlečenja nekoliko vrsta raka krvnog sistema, kao što su leukemija i limfomi.

MDMA (Ekstazi)

MDMA (Ekstazi)

Modifikovana verzija popularne parti party droge MDMA, poznatije pod imenom ekstazi, pokazala se izuzetno uspešnom terapijom za nekoliko vrsta raka krvi, kao što su neke vrste limfoma, mijeloma ili leukemije.
Naučnici sa Univerzitetu u Birmingemu su još 2006. godine otkrili da ekstazi, neki antidepresivi i neke pilule za gubitak težine uništavaju kancerogena bela krvna zrnca, s tim da su doze potrebne za postizanje ovog efekta bile toliko visoke da bi bile smrtonosne po pacijente.
Stručnjaci sa Univerziteta u Birmingemu povezali su se sa stručnjacima sa Univerziteta u Zapadnoj Australiji i počeli da da rade na modifikovanoj verziji ove popularne psihoaktivne supstance. Zajedno su uspeli da proizvedu oblik MDMA koji je 100 puta efikasniji u borbi protiv raka od obične verzije.
- Mnoge vrste limfoma ili leukemije vrlo se teško leče i potrebni su lekovi koji su efikasni, imaju malo nuspojava i nisu toksični. Potrebno je još rada ali, ovo istraživanje je značajan korak u razvijanju snažnog, novog leka protiv raka. - rekao je Dejvid Grant, autor ove studije.
Ekstazi je prvi put otkriven 1912 godine u laboratorijama nemačkog farmaceutskog diva Mercka, koji nije mogao da pronađe korisnu upotrebu za tu novu supstancu, MDMA-u (hemijska formula je 3,4 – metilendioksi- N-metilamfetamin).
Slavni hemičar i stručnjak za psihofarmakologiju doktor Aleksander Šulgin u sedamdesetim godinama prošlog veka čuo je od svojih studenata za neobične doživljaje koje su doživeli na MDMA-i, među njima i jednog studenta kojem je supstanca izlečila mucanje.
Šulgin ju je sintetizovao, isprobao, i ubrzo počeo da deli svojim prijateljima psihijatrima koji su počeli da koriste novu drogu za lečenje depresije, posttraumatskog stresnog poremećaja i brojnih drugih psihičkih problema.
Sredinom osamdesetih Amerika je, na osnovu dve veoma značajne studije, koje je finansirala agencija za suzbijanje droga, proglasila MDMA opasnom supstancom koja ‘nema nikakve medicinske potencijale,’ u rangu s heroinom i kokainom.
Bilo je potrebno 30 godina, tokom kojih su milioni ljudi redovno (i ilegalno) rekreativno uzimali tu supstancu bez zdravstvenih posledica, da bi se ponovo započela medicinska istraživanja.
Prvo istraživanje u prošloj dekadi, sprovedeno u Nemačkoj, u potpunosti je pobilo sva istraživanja o štetnosti koje je sprovela američka agencija za suzbijanje droga, a nakon toga su usledila brojna istraživanja koja su otkrila kako MDMA ima veliki potencijal za lečenje posttraumatskog stresnog poremećaja, u kojem pokazuje uspešnost veću od 80 odsto.
Droga je i danas na lošem glasu jer se proizvodi u nekontrolisanim ilegalnim laboratorijama, pa se često dešava da korisnici umesto MDMA-e dobiju potpuno drugu, opasniju supstancu. Pritom, ranijim studijama dokazano je da su ekstazi i LSD su manje štetni po zdravlje od alkohola i nikotina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP