Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

U SVAKOM POGLEDU POSEBAN

Jedini beli gorila na
svetu je bio plod incesta!

Autor: Ekipa Alo! | 19.06.2013 - 12:42:00h | Komentara: 0

Snežna Pahuljica, koji je preminuo 2003. godine, je bio poznat po tome što je bio jedini albino gorila na svetu. Postao je veoma popularana atrakcija u celom svetu a živeo je u zoo vrtu u Barseloni. Ali do sada niko nije znao zašto je Snežna Pahuljica tako izgledao.

Snežna Pahuljica

Snežna Pahuljica | Foto: Wikimedia Commons

On je bio zapadno nizinska gorila - najmanja podvrsta gorile. Ovo nije toliko retka podvrsta, ali generalno sve gorile se nalaze na listi ugro

ženih vrsta. Ipak, najčešće je ovu vrstu možete videti u zoološkim vrtovim i 2012. godine redosled genoma ove vrste je sekvenciran. To je dozvolilo istraživačima Univerziteta Pompeu Fabra da shvate šta je to Snežnu Pahuljicu činilo tako posebnim.

Albinizam je prouzrokovan genetskom mutacijom. Koristeći deo zamrznute krvi uzete od Snežne Pahuljice pre no što je preminuo, naučnici su mogli da sekvenciraju genom i da ga uporede sa ne albino gorilama. Tada su mogli da potraže još neku mutaciju koja je poznata da dovodi do albinizma kod životinja.

Istraživaći su uspeli da lociraju albinizam Snežne Pahulljice do jednog genoma SLC45A2. Ova gorila je nasledila mutaciju od svojih roditelja. Ali zašto samo on? Sekvenciranje genoma je otkrilo da roditelji Snežne Pahuljice imaju veliki broj identičnih genoma. To je dovelo do zaključka da njegovi otac i majka imaju 12 procenata iste DNK strukture, što govori da su oni bili ujak i sestričina.

Zapadno nizinske gorile normalno se ne ukršatju tako, ali kako se populacija njihove vrste smanjivala i kako je njihovo stanište uništavano to je ubrzo postao problem.

Snežna Pahuljica je bio rezultat incesta - iako je živeo dugim i zdravim životom. Bio je otac šestoro dece i doživeo je čak 40 godina, što je veoma čudno zato što njegova vrsta živi samo 25 godina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP