Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

OVO NISTE ZNALI O CIGARETAMA:

Koliko dnevno SMETE da popušite ako ne želite da umrete (VIDEO)

Autor: Telegraf.rs | 18.10.2014 - 21:40:00h | Komentara: 0

Nema tog strastvenog pušača koji sebi nije postavio ovo pitanje, dok podanički unosi u sebe dim prve cigarete iz druge paklice toga dana.

U Srbiji  se dnevno popuši  68 miliona cigareta

U Srbiji se dnevno popuši 68 miliona cigareta | Foto: Shutterstock

Cigarete su, ako niste znali, najprodavaniji proizvod na planeti, pošto se svake godine pazari oko jednog biliona, odnosno hiljadu milijardi komada. U pitanju je industrija teška više od 400 milijardi dolara, što je čini jednom od najmoćnijih na svetu.

Srbi nisu najveći pušači, premda mislimo da jesmo, ali svakako jesmo relativno u vrhu liste, po procentu populacije koja puši. Taj broj se smanjuje, naravno, zbog porasta cena, zbog anti-kampanje, pa možda i zbog krajnje neefikasnih zakona protiv pušenja na javnim mestima.

Međutim, ako ste strastveni pušač i ništa vas na ovom svetu ne može naterati da se odreknete svog slatkog poroka, verovatno ste se nekada zapitali koliko je potrebno da unesete u sebe na dnevnoj bazi da biste umrli.

Matematika je u ovom slučaju jako jednostavna. Procenjeno je da donji limit smrtonosne doze nikotina može da bude i između 30 do 60 miligrama, odnosno od 0.5 do 1.0 miligrama po kilogramu odrasle osobe. Pošto u proseku (dozvolite nam da zaokružimo), jednostavno se dolazi do cifre od minimum trideset cigareta.

Međutim, ovo nije ni konačna ni tačna računica, za slučaj da ste se uplašili od te druge paklice koju otvarate danas.


Pušač apsorbuje samo deseti deo nikotina jedne cigarete, dakle 0,1 miligram, što znači da je potrebno da popušite barem 300 cigareta u jednom danu,
odnosno 15 paklica, da bi ste ispustili dušu. Ta cifra je verovatno još i veća pošto ćete u toku ovog procesa iz sebe i izbacivati ono što ste već uneli.

Tečnost kojom  se puni električna  cigareta sadrži  tragove štetnih  materija kao što  su formaldehid  i acetaldehid, koje mogu

Ilustracija | Foto: Profimedia

Pored toga, istraživanje iz prošle godine pokazuje da je minimalna doza i veća od toga, te neki naučnici tvrde da je potrebno progutati od 500 do 1.000 miligrama ili popušiti od 6,5 do 13 miligrama po kilogramu, što je dramatično više nego što se obično misli.

Zbog ovoga recimo američka agencija za hranu i lekove smatra da je malo verovatno da će se bilo ko otrovati nikotinom od pukog pušenja.

Ovo svakako ne znači da biste sa tim trebalo da se igrate; na stranu to što cigarete ozbiljno štete vašem zdravlju, što mogu da izazovu rak pluća i/ili grla, impotenciju, sterilnost, pušačku nogu, i tako dalje: iznenadićete se da do trovanja nikotinom zapravo i dolazi.

Dva brata su se fatalno otrovala nakon što su popušili sedamnaest ili osamnaest lula duvana; prosipanje visoko koncentrovanog nikotina po koži takođe može dovesti do trovanja pa čak i smrtnog ishoda, a mnogi neiskusni ljudi koji beru duvan mogu zapatiti od zelene duvanske bolesti jer imaju dermalni kontakt sa vlažnim listovima duvana.


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP