Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

NEVEROVATNO

Matematičar predviđa budućnost
uz pomoć podataka iz prošlosti!

Autor: A.O. | 11.04.2013 - 12:42:00h | Komentara: 0

Hari Seldon, profesor matematike, predviđa budućnost oslanjajući se na metematičke modele koji opisuju ono što se desilo u prošlosti, uključujući pad "Galaktičke imperije". Može da izgleda kao nemoguće, ali Piter Tarčin to primenjuje u realnom životu, i nije jedini.

Peter

Profesor matematike predviđa budućnost: Piter Tačin

Tarčin se bavi "kliodimanikom", uz pomoć koje naučnici i matematičari analiziraju istoriju, kako bi pomoću dobijenih obrazaca predvideli budućnost.

Ovi naučnici imaju iste ciljeve kao i istoričari. "Mi počnemo sa istim pitanjima kao istoričari. Na primer, kolaps civilizacije. Ali, razlika je u tome što oni traže drugačije odgovore. Oni pre koriste matematiku nego puki jezik.", kaže Piter.
Prema Tarčinovoj prognozi, nismo daleko od imeprije i predviđanja do kojih je došao Seldon. Ukoliko se ništa ne promeni, desiće se talas rasprostranjenog nasilja u 2020-oj, uključujući nemire i terorizam.

Piter nije počeo kao istoričar. Njegovo glavno područje interesovanja je bila dinamika ekosistema, ali je ubrzo shvatio da su mnogi od zanimljivih problema rešeni. Tako je rešio da primeni matematiku na drugim poljima. "Jedini način da se bavite naukom jeste da predviđate, testirate predviđanja sa podacima.", kaže on.
Osnovna ideja nije nova. Mislioci od Hegela do Lava Tolstoja, pokušali su da razviju ciklične teorije istine kako bi predvideli budućnost. Još 60-ih se razvio pokret pod nazivom "kliometrija" ali je ubro nestao. "Opšte teorije istorije se ne prihvataju, po mom mišljenu, i to sa razlogom", kaže matematičar. Ipak je njihove teorije kombinovao sa kliodinamikom, novim poljem koje ima veliku prednost u odnosu na prethodinke.

Peterove metode nisu veoma složene. On koristi uobičajene statističke tehnike kao što je analiza spektra. "Koristio sam složenije metode čak i u ekologiji", kaže on.

Turčin i njegove kolege će izgraditi matematički model koristeći jedan set podataka, a zatim taj model testirati pomoću drugih istorijskih podataka, nimalo sličnih. "U većini slučajeva mi ne predvidimo budućnost. To je daleko. Ne možemo čekati 200 godina da vidimo da li je nešto tačno. Ja nisam prorok", kaže profesor.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP