Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

SLATKO I GENIJALNO

Nacije koje jedu više čokolade,
imaju više Nobelovaca

Autor: E. A. | 11.10.2012 - 20:33:00h | Komentara: 0

Što neka zemlja konzumira više čokolade to ima više Nobelovaca po glavi stanovnika, ističe se u studiji objavljenoj u renomiranom američkom časopisu New England Journal of Medicine.

Dokazano je da flavonoidi, moćni antioksidanti koji se nalaze u kakau, zelenom čaju i crnom vinu, smanjuju rizik od demencije i poboljšavaju funkcije mozga kod starijih osoba, ističe autor studije, dr Franc Meserli sa Kolumbija univerziteta u Njujorku.

Čokoladani kolači

Čokoladni kolači - hrana budućih Nobelovaca | Foto: Shutterstock


- Budući da čokolada može hipotetički da poboljša kognitivne funkcije pojedinaca, pa samim tim i čitavog stanovništva, upitao sam se da li postoji veza izmedju konzumiranja kakaa u jednoj zemlji i mentalnog kapaciteta njenih stanovnika - naveo je američki istraživač ne bez male doze humora.

Rezultati istraživanja su bili iznenađujući. Prema dr Meserliju "postoji značajna korelacija izmedju konzumiranja čokolade po glavi stanovnika i broja laureata Nobelove nagrade na 10 miliona stanovnika u ukupno 23 zemlje". Na prvo mesto izbila je Švajcarska kako po broju Nobelovaca tako i po količini konzumirane čokolade, naveo je Meserli, dodajući da je u svojoj studiji koristio statističke podatke nekoliko proizvidjača čokolade.

Čokolada

Čokolada | Foto: freedigitalphotos.net

 
U "zlatnoj sredini" našle su se Sjedinjene Američke Države, Francuska i Nemačka, dok su Kina, Japan i Brazil na začelju. Jedini izuzetak je Švedska koja bi, po njegovim proračunima, sa 6,4 kilograma konzumirane čokolade godišnje trebalo da ima oko 14-ak Nobelovaca, a u stvari ih ima više nego duplo - 32.

Postoje dva objašnjenja za to, kaže ne bez ironije dr Meserli: "ili Nobelov komitet u Stokholmu favorizuje svoje zemljake, ili efekti čokolada snažnije deluju na Šveđane".

Američki istraživač se, ipak, ogradio: "ovi rezultati su, svakako, samo hipotetički i morali bi da budu podvrgnuti podrobnim proverama". 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP