Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

STIVEN KRON JE IMAO REDAK GENETSKI POREMEĆAJ

Nije mogao da dobije sidu, PA SE UBIO!

Autor: Ekipa Alo! | 17.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Stiven Kron, slikar i vajar, koji je poznatiji kao „čovek koji ne može da dobije sidu“, izvršio je samoubistvo u 66. godini! On je oduzeo sebi život jer nije mogao da živi sa „krivicom preživelog jer su njegov partner i mnogi njegovi prijatelji preminuli od smrtonosnog virusa“.

On je zaslužan  za razvoj nekoliko lekova protiv side: Stiven Kron

On je zaslužan za razvoj nekoliko lekova protiv side: Stiven Kron

Kron je postao poznat 1996. godine, kada je britanski „Indipendent“ prvi pisao o njemu kao o čoveku koji ne može da dobije sidu. Kron je zahvaljujući retkom genetskom poremećaju, koji ima svega jedan odsto stanovnika na svetu, bio imun na smrtonosni virus i čak je i bio deo programa u kojem je dobrovoljno bio inficiran HIV-om.


Vest o Stivenovom samoubistvu potvrdila je njegova sestra Ejmi.
“Moj brat je gledao kako njegov partner i većina njegovih prijatelja umiru od side, a on je bio i dalje živ. On je prolazio kroz pakao osećajući krivicu preživelog. Govorio je sebi da mora da postoji razlog zbog kojeg je još živ”, rekla je Ejmi za „Njujork tajms“.

Od side je do sada  preminulo više od  34 miliona ljudi

Od side je do sada preminulo više od 34 miliona ljudi


Stivenov dečko Džeri Drin, zgodni gimnastičar, preminuo je od side još 1982. On je bio jedna od prvih žrtava opake bolesti u svetu. Stiven je brinuo o Džeriju, koji je smršao do neprepoznativosti i koji je oslepeo od bolesti. U godinama koje su usledile, preminula je i većina njihovih prijatelja. Stiven je bio seksualno aktivan u gej krugovima i nije koristio zaštitu. Kada je shvatio da je drugačiji, dobrovoljno se prijavio da učestvuje u istraživanju o smrtonosnoj bolesti.
Posle nekoliko godina, lekari su utvrdili da se HIV veže za bela krvna zrnca preko dva receptora. Upravo su zahvaljujući Stivenu razvili lek koji blokira receptor CCR5, što sprečava širenje infekcije kada se pacijent zarazi. Prema procenama UN-a, do 2010. godine je širom sveta od side preminulo više od 34 miliona ljudi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP