Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

PROGLAŠENA IZDAJICOM

Nju mrzi cela Kina!

Autor: Blic | 27.02.2014 - 19:18:00h | Komentara: 2

Popularna voditeljka kineske televizije Čai Đing proglašena je izdajicom jer se porodila u Americi.

Čai Đing, voditeljka kineske državne TV

Čai Đing, voditeljka kineske državne TV

U očima javnosti Čai Đing je važila za advokata kineskih interesa. Na takmičenju u govorništvu 2009. istakla je važnost snažne kineske nacije, a zahvaljujući pričama o epidemiji SARS-a i zemljotresu u Sičuanu, postala je cenjeni istraživački novinar.
Međutim, divljenje njenih gledalaca palo je u vodu onog trenutka kada je u medijima osvanula fotografija Čai na američkom aerodromu sa bebom u naručju. Voditeljka je odlučila da ćerku Čai Džiran rodi na američkoj teritoriji, što je pokrenulo lavinu besa na Tviteru i na kineskoj društvenoj mreži “Weibo”.
“Boginja kineskih liberala”, kako su je neki nazivali, preko noći je postala najomraženija osoba u zemlji. Uprkos tome što nema podataka da je njena ćerka dobila američko državljanstvo, potez novinarke je protumačen kao licemeran i antipatriotski.
- Nemam ništa protiv toga što se porodila u SAD, ali onda ne treba da se pretvara da je patriota koji brine o ovoj zemlji i njenim ljudima - napisao je jedan korisnik društvene mreže.

Čai Đing nije jedina Kineskinja koja je odlučila da se porodi u Americi. Turističke agencije iz Pekinga nude paket aranžmane trudnicama koje žele da otputuju na ostrvo Saipan i rode bebu sa američkim državljanstvom.

Saipan je deo Severnih ostrva Marijana, male američke teritorije koju od Kine deli četiri sata letenja. Za posete koje traju do 45 dana nije potrebna viza.

Za 27.000 dolara, koliko košta paket aranžman, buduće majke dobijaju smeštaj u hotelu sa pet zvezdica, a novorođena deca zdravstveno osiguranje i američki pasoš. Siromašnije trudnice obezbede novac samo za avionsku kartu, a dalje im pomažu posrednici iz Saipana koji ih upućuju u to šta treba da rade.

Prečica do američkih papira

Prema podacima Kancelarije za zdravlje Severnih ostrva Marijana, u 2012. godini više od 70 odsto beba rođenih u Saipanu pripadalo je grupi poznatoj kao ABC (American-born Chinese), koju čine Kinezi rođeni u SAD. Ova praksa nije ilegalna, ali mnogi Amerikanci je kritikuju.


- Kada postanu punoletni, mogu da podnesu zahtev za dovođenje čitave porodice u Ameriku. Čini mi se da imamo otvorena vrata na Severnim ostrvima Marijana i treba da smislimo način da ih zatvorimo - kaže kongresmen Stiv King iz Ajove.
Vlasti Saipana kažu da problem treba pod hitno rešiti, ali tako da ostali turisti iz Kine i dalje mogu slobodno da posećuju ostrvo.

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 28.02.2014 00:07h

    pametna zena

  • Mina Vreme: 28.02.2014 01:53h

    Lepe oni pare uzimaju. Da im je stalo da tu praksu prekinu, mogu zabraniti ulazak na teritoriju trudnicama od 5. meseca nadalje. Nista lakse.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP