Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

NAJČUDNIJE POLITIČKE PARTIJE U SVETU

Obećavaju pingvine-ubice, besplatno piće, gradnju planina i večni život!

Autor: A. O. | 06.11.2014 - 12:23:00h | Komentara: 1

Politika ne mora uvek da bude ozbiljna stvar. Ne, ne mislimo na Srbiju, već uopšte. A dokaz tome su brojne stranke koje su osnivane širom sveta, a čiji nazivi i programi su bili, pa najblaže rečeno, fantastično čudni i/ili smešni. Predstavljamo vam neke od od takvih stranaka, koje su čak i uspevale da se domognu svog parčeta kolača zvanog vlast.

AUSTRALIJA
Mrtva ozbiljna stranka

Mrtav ozbiljan | Ilustracija: Profimedia

Mrtvi-ozbiljni bi da angažuju pingvine-ubice | Ilustracija: Profimedia

 
Ova stranka osnovana je osamdesetih godina prošlog veka i više puta je učestvovala na izborima. Njen program bio je krajnje šaljiv i podrazumevao je, između ostalog, postavljanje pingvina-ubica širom australijske obale radi odbrane od invazije Argentinaca, zamrzavanje godina života i postavljanje blesavih ljudi na sva bitna mesta u državi. Stranka je ugašena 1988.
Stranka paradajza sazrelog na vrelom suncu

Paradajz | Foto: Profimedia

Prsli kao paradajz koji je ostao predugo na suncu | Foto: Profimedia

 
Prvi put su na izbore izašli 1989. godine i osvojili su 1,17 odsto glasova. Osnovana je zahvaljujući tome što zakon nije ograničavao broj članova i nije obavezivao stranke da imaju statut, ali je to kasnije ispravljeno.
BELORUSIJA

Partija ljubitelja piva

Beloruska Partija ljubitelja piva | Foto: Facebook

Beloruska Partija ljubitelja piva | Foto: Facebook

Partija ljubitelja piva svoj program je, sasvim logično, bazirala na pivu. U njihovom statutu stoji da se bore za "čistoću i kvalitet nacionalnog piva, nezavisnost i neutralnost Belorusije, slobodnu ekonomiju, nepovredivost privatnosti i nepovredivost privatnog vlasništva". Zabranio ih je Ustavni sud Belorusije 1998. godine, pošto nisu ispunili zahtev da podnesu izveštaj o članstvu i strukturi stranke.

FARSKA OSTRVA

Zabavna stranka

Harlekin | Foto: Profimedia

Gde ćeš veće zabave od naroda poludelog od politike? | Ilustracija: Profimedia

 
U originalu, zovu se Hin Stuttligi Flokkurin. Ako to ikome od vas išta znači... Osnovani su 2004. godine, bazirani na političkoj satiri i na poslednjim izborima imali su čak dva kandidata. Reklo bi se da ili Farani nemaju smisla za humor, ili da ga ovi veseljaci ne kapiraju kako treba.
ISLAND
Najbolja stranka

Najbolja stranka | Foto: Facebook

Najbolja stranka | Foto: Facebook

Osnovani su 2009, a već naredne godine su učestvovali na izborima i osvojili čak 34,7 odsto glasova, pobedivši Nezavisnu stranku. Članica su Međunarodne piratske partije. Program im je baziran na anarho-nadrealizmu, liberalnom socijalizmu, socijaldemokratiji, satiri i evropejstvu. nastali su iz revolta građana zbog krha koji je država doživela zbog keonomske krize.
IRSKA
Ne je*emo živu silu

Irac | Foto: Profimedia

Mi i braća Irci, rođeni svemirci! | Foto: Profimedia

 
Ovo bi bio najpribližniji prevod imena stranke koja je osnovana 2014. godine, a koja je nastala kao reakcija na obećanja irskih političara. Moto ove stranke je "Obećavamo da nećemo ništa da uradimo za vas, i to najbolje što možemo!".
KANADA
Kanadska partija nosoroga

Nosorog

Kada razni ludaci iamju stranke, zašto ne bi i nosorozi?!

 
Jedna nd najstarijih anti-stranaka u svetu, nastala 1963. godine. Obožavaju da daju bombastična preizborna obećanja (zvuči poznato, zar ne?), ali barem pošteno priznaju da neće ispuniti nijedno. Među obećanjima su aneksija SAD i Antarktika, sklanjanje domaćeg nuklearnog otpada na tavan Senata, kao i slabljenje Zemljine gravitacije. I pored očigledno zabavnog karaktera, stranka je jednom prilikom osvojila drugo mesto na jednom od federalnih izbora, a ne libe se ni da kradu glasove (takođe poznato, zar ne?). Oni su, doduše, prtošli put to učinili tako što su kandidovali čoveka koji je imao isto ime i prezime kao i jedan "ozbiljan političar".
Kanadska stranka ekstremnog rvanja

Kanadska stranka ekstremnog rvanja | Foto: Printscreen Youtube

Kanadska stranka ekstremnog rvanja | Foto: Printscreen Youtube

 
Kventin Barboni postao je predsednik stranke 1999. godine tako što je pobedio 11 drugih kandidata, inače profesionalnih rvača. Da, to je način na koji se bira rukovodstvo ove političke partije... A što se programa tiče... Pa, on je kontra svega onoga na šta su Kanađani navikli i za šta glasaju. Toliko i o njihovom uspehu na izborima.

MAĐARSKA
Mađarska partija dvorepog psa

Mađarska stranka dvoglavog psa | Foto: Facebook

Mađarska stranka dvoglavog psa | Foto: Facebook


Osnovani su 2006. godine u Segedinu. Među njihovim izbornim obećanjima nalaze se večni život, mir u svetu, jednodnevna radna nedelja, dva zalaska sunca dnevno u različitim bojama, slabija gravitacija, besplatno pivo u mnji porezi, a na spisku je i izgradnja planine u "velikomađarskoj ravnici". Najčešće sarađuju sa strankom Četvrti put.

Četvrti put

Pilići | Foto: Profimedia

Stranački lideri "Četvrtog puta" | Ilustracija: Profimedia

 
Prirodni partner Mađarske stranke dvorepog psa, a vode je dve ptičice. Sa svojim parrtnerima se slažu oko skoro svega, ali uz neka nepopravljiva razmimoilaženja. Najveće je to što ne mogu da se slože oko virusa ptičjeg gripa. Četvrti put bi ih pobio, a Mađarska stranka dvoglavog psa se zalaže, između ostalog, i za prava svih virusa, a ne samo ljudi.

NOVI ZELAND
Bilova i Benova partija

Bilova i Benova partija | Foto: Facebook

Bilova i Benova partija | Foto: Facebook

 
Partiju, naravno, vode Bil i Ben, voditelji satiričnog sportskog šou programa. Na izborima 2008. osvojili su 0,56 odsto glasova. Program im je baziran na principu "bez politike, bez obećanja, bez razočarenja".
SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE
Oružje i droga

Oružje i droga | Foto: Facebook

Oružje i droga | Foto: Facebook

 
Ova stranka se zalaže da oružje može da ima ko god želi, a ko ne želi ne mora. Takođe, ko hoće da se drogira neka to radi, a ko neće ne mora. Bitno im je da se okonča "carizam u SAD" i vrati Ustavom garantovana demokratija, ali i da se ostrigama daju jednaka prava. Shodno tome imaju i adekvatan slogan - "radi što želiš, uživaj i ne trpi ničija sr*nja!".
ŠVEDSKA
Stranka Paje Patka

Paja Patak Profimedia

Paja Patak za bespaltno piće i šire trotoare | Foto: Profimedia

 
Ova partija nije zvanično registrovana i ne učetvuje u političkom životu na standardan način, ali broj potpisa koje su sakupili pre izora pokazao je da bi bili deveta najpopularnija stranka u Švedskoj. Poenta njihove političke platforme je veoma kratka - "besplatno piće i širi trotoari".
VELIKA BRITANIJA
Smrt, tamnica i porez

Smrt, tamnica i porez | Foto: Wikipedia

Smrt, tamnica i porez | Foto: Wikipedia

 
Pokušali su 2005. sa svoj dva kandidata da dođu do parlamenta, ali nisu uspeli. Šteta... A zalažu se za aneksiju Francuske, vraćanje izvršenja smrtne kazne vešanjem, podizanje poreza na 90 odstoodbranu svih luka i aerodroma u Velikoj Britaniji od najezde imigranata pomoću vrelog ulja, lukova i strela i tome slično.
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 07.11.2014 17:32h

    fantastican tekst

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP