Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

E, TO BI BILA VOŽNJA!

Od Londona do Njujorka super-autoputem

Autor: Alo! | 26.03.2015 - 18:34:00h | Komentara: 1

Predsednik ruskih železnica Vladimir Jakunjin je pre nekoliko dana predstavio neverovatan projekat – autoput koji će povezati Rusiju i Ameriku.

Kazna za prekoračenje veće od 50 kilometara na sat je od tri do sedam hiljada kuna

Ilustracija | Foto: Profimedia.rs

Jakunjinov projekat predstavljen je na Ruskoj akademiji nauka, a plan je da duž transsibirske železnice bude izgrađen autoput zajedno sa novim gasovodima.

Ideja je da se autoput prostire duž cele Rusije i da bude spojen sa već postojećim putevima u Zapadnoj Evropi i Aziji. Janjukinova ideja je da Rusiju spoji sa severnim delom Amerike preko Aljaske, a autoput će ulaziti na američku teritoriju negde u blizini grada Nom. Međutim i dalje je nepoznanica kako će vozači prelaziti delove gde “nema kopna”.

Teoretski, da bi ste automobilom stigli od Londona do Aljaske preko Moskve treba da pređete oko 13.000 kilometara. Međutim, postoji još jedan problem. Grad Nom u Aljasci nije povezan putem sa drugim gradovima u zemlji, stoga bi bilo teško da krenete dalje kada se jednom dokopate Aljaske.
Potrebno je da se izgradi oko 800 kilometara puteva da biste mogli da dođete do Ferbanksa preko koga možete dalje do Kanade ili neke od američkih država.

Pod uslovom da vlasti Aljaske ikada izgrade ovaj put, razdaljina drumom od Londona do Njujorka iznosiće oko 21.000 kilometara.
Najveća misterija je ko bi mogao da finansira ovaj Jakunjinov projekat, ali svi smatraju da bi to mogao da finansira ruski predsednik Putin, pošto su on i Jakunjin bliski prijatelji. Prema grubim proračunima, u ovaj projekat treba investirati stotine milijardi dolara, ali Jakunjin kaže da bi taj autoput u vrlo kratkom roku isplatio sam sebe.
Poslednji komentari
  • mladjan momak Vreme: 27.03.2015 09:51h

    nema od ovoga leba, ko ce voziti nekoliko hiljada kilometara, kada za cak mozda i manje pare moze sesti u avion i leteti par sati.. besmisleno trosenje para

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP