Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

LAZAREVA ZAGONETKA

Oni su se vratili iz mrtvih, a nauka nema objašnjenje

Autor: Blic | 01.09.2014 - 10:47:00h | Komentara: 0

Posle nekoliko injekcija adrenalina, pacijentu se vratio puls, ali je odmah ponovo počeo da slabi i za nekoliko minuta je nestao.

Starost, bolest, smrt, baka, bolnica

 | Foto: Profimedia

Ovako dr Sandip Džauhar u svojoj knjizi: “Kako je jedan američki lekar izgubio iluzije” opisuje “poslednje trenutke” pacijenta Ričardsa sa Koronarnog odeljenja, koji se “vratio iz mrtvih”.


"Činilo se da se njegovo telo definitivno predalo. Nastavili smo istim redosledom: elektrošokovi, kompresija grudnog koša, lekovi. Primio je četiri doze adrenalina od po jedan miligram, pa pet miligrama, zatim deset, ali puls se nije vratio. Dobio je nekoliko ampula natrijum-hidrogenkarbonata, ali je poplaveo je u licu... Nastavili smo kardiopulmonalnu reanimaciju, a ja sam tražio da dovezu ultrazvučni aparat za snimanje srca.... Srce mu je stalo, krvni ugrušci ispunili su srčane komore. Pritisnuo sam dugme da napravim snimak. U prostoriji je bila tišina i proglasio sam ga mrtvim", nastavlja dr Džauhar.

Fenomen Lazarov sindrom označava spontano vraćanje cirkulacije posle bezuspešnog pokušaja oživljavanja. Ovaj fenomen je dobio ime po Lazaru iz Vitinije, novozavetna ličnosti koju je oživeo Isus Hrist.


U Medicinskoj literaturi zabeleženo je oko 40 slučajeva Lazarevog sindroma, ali stručnjaci misle da ih ima mnogo više. Iako je većina pacijenata umrla ubrzo nakon “oživljavanja”, zna se da ih je osam otpušteno iz bolnice, pri čemu su im neurološke funkcije bile potpuno očuvane.


Kao u horor filmu


Šezdesetosmogodišnja pacijentkinja je doživela infarkt i srce je prestalo da joj radi. Skinuli su je sa aparata, premestili u zasebnu prostoriju, gde je bolničarka 20 minuta kasnije primetila da diše i da se pomera ispod čaršava. Otpuštena je iz bolnice i umrla tri meseca kasnije - u snu.


“Novi život” pacijenta Ričardsona još je kraće trajao. Posle pet minuta, puls mu se izgubio i uprkos nekoliko doza adrenalina nije se vratio. Proglašen je mrtvim - po drugi put za deset minuta.


Ovaj fenomen i dan-danas predstavlja veliku zagonetku. Neki stručnjaci pretpostavljaju da prekid reanimacije povećava pritisak u grudnoj šupljini, omogućavajući krvi da se vrati u srce.


Opisani su i slučajevi pacijenata koji su doživeli moždanu smrt i pravili spontane pokrete pošto su skinuti sa aparata za disanje. Neki su se naježili po rukama i trupu, drugi brzo podizali i savijali ruke u laktovima, a neki pravili složene pokrete prstima. Ovi pokreti se ponekad događaju iako nema dotoka krvi u mozak, a neki lekari spekulišu da se oni generišu u kičmenoj moždini.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP