Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

TRI BAMBIJA ZA MANJAK MOZGA

Osuđena na 20 meseci zatvora jer je na Fejsbuku sama sebe trolovala!

Autor: A. O. | 28.01.2015 - 10:48:00h | Komentara: 0

Jedna žena iz Velike Britanije osuđena je na 20 meseci zatvora jer je na društvenoj mreži Fejsbuk pravila lažne naloge da bi trolovala - samu sebe!

Fejsbuk sud sudija presuda | Foto: Profimedia

Sudija je lako i brzo presudio | Ilustracija: Profimedia

Kako javljaju ostrvski mediji, Mišel Čepmen (24) iz Kornvola koristila je laćne naloge s imenima članova svoje porodice i slala sebi neprikladne i uvredljive poruke, a potom ih prijavljivala policiji.

Ne bi li se osvetila familiji, ona je celih godinu dana trolovala samu sebe. Forenzičkom istragom je utvrđeno da su nalozi pravljeni sa njene IP adrese, pa je ona potom uhapšena, a ubrzo i osuđena.

Inicijalna kapisla za njenu akciju bilo je to što je tek u 21. godini života upoznala oca, koji je odlučio da joj se posveti. Ali, Čepmenovoj se ta ideja nije svidela, pa je pokušala da mu uništi novi brak. Svađala se s maćehom, a pokušala je  i da iscenira situaciju zbog koje bi ta žena bila uhapšena. to je uradila tako što je na njeno mie otvorila nalog na Fejsbuku, ali i na imena drugih članova porodice, s kojih je sebi slala stotine urvredljivih poruka. Nakon godinu dana odlučila je da to "maltretiranje" prijavi policiji.

Stručnjaci za internet kriminal su počeli da istražuju slučaj i ubrzo su utvrdili da su svi nalozi otvoreni s njenog računara. Slučaj je dospeo na sud u Kornvolu, a sudija je imao lak posao i osudio je Čepmenovu na 20 meseci zatvora.

Sudija Kristofer Harvi Klati zaplenio je kompjuter ovoj internet zaverenici.

- Ovi ljudi su pretrpeli dosta patnje kao rezultat tvog zlog ponašanja - zaključio je sudija tokom izricanja presude, a muž Čepmenove pokušao je da ublaži kaznu konstatacijom da njegova supruga ima ozbiljne mentalne probleme i da je njen potez bio samo "vapaj za pomoć". Sudija nije naseo na njegovu konstataciju.


Nekoliko godina ranije Čepmenova je takođe imala probleme sa zakonom zbog sličnih prestupa, ali je policija tek sada odlučila da joj stane na put, prenose britanski mediji.

Ko su trolovi
U internet terminologiji trol je osoba koja svojim prilozima i postovima izaziva što je moguće veću reakciju učesnika određene kovnerzacije ili na druge načine remeti normalnu diskusiju. Trolovi obično nisu zainteresovani za određene teme, već nastupaju agresivno ne bi li stvorili razdor u određenoj zajednici. Trude se da diskredituju osobe s drugačijim mišljenjem i da usmere diskusije u neproduktivnom pravcu. Trolovi se uglavnom susreću ba društvenim mrežama, forumima, mejling listama, blogovima i drugim sredstvima masovne internet komunikacije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP