Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

JELEN SUPER RIBA

Ova tuna vredi više
od Nece Tomića! (FOTO)

Autor: Beta/A. O. | 05.01.2013 - 09:42:00h | Komentara: 6

Plavorepa tuna prodata je danas u Tokiju za rekordnih 1,76 miliona dolara (1,35 miliona evra), tri puta više nego što je bila prethodna najviša cena. Riba teška 222 kilograma, ulovljena u vodama severoistočno od Japana, prodata je na prvoj ovogodišnjoj aukciji na ribljoj pijaci japanskoj prestonici za 155,4 miliona jena.

Jelen super riba

Jelen super riba | Foto: AP

Kupac najskuplje ribe je Kijoši Kimura, predsednik kompanije Kijomura i vlasnik lanca suši restorana "Suši-Zanmai". Kimura je rekao da je "cena bila malo visoka", ali da je želeo da "ohrabri Japan". Ribu će danas služiti mušterijama u svojim restoranima.

Poređenja radi, ribolovac koji je ovaj veličanstveni primerak tune ulovio zaradio je na njoj čak 400.000 evra više od FK Partizan prilikom prodaje Nemanje Tomića turskom prvoligašu Genčlerbirligiju, koji je najskuplje prodati igrač domaće Jelen super lige ove zime.

Nemanja Tomić: Najskuplji, a opet jeftiniji od ribe

Nemanja Tomić: Najskuplji, a opet jeftiniji od ribe | Foto: Marko Metlaš

 Prema najpopularnijem specijalizovanom portalu za tržišnu vrednost fudbalera, Transfermarktu, Partizan bi u zamenu za plavorepu tunu uz reprezentativnog veznog igrača Tomića morao da doda i svog zapostavljenog brazilskog centarfora Edua, a čitav tim višestrukog šampiona Srbije u fudbalu koji broji 31 igrača vredi kao 22 plavorepe tune kapitalci.

Fudbalski klub Crvena Zvezda nismo ni uračunali.

Inače, Kimura je postavio i prethodni rekord, kada je na novogodišnjoj aukciji 2012. kupio plavorepu tunu za 56,4 miliona jena (736.000 dolara).

Plavorepa tuna je sve skuplja na svetskom tržištu, za razliku od srpskih fudbalera

Plavorepa tuna je sve skuplja na svetskom tržištu, za razliku od srpskih fudbalera | Foto: AP

 Mekano roze i crveno meso te ribe cenjeno je zbog japanskih specijaliteta sušija i sašimija. Najbolji delovi tune, koji se nazivaju "o-toro", mogu da se prodaju za 24 dolara po komadu u tokijskim suši restoranima. 

U Japanu se pojede 80 odsto plavorepih tuna ulovljenih širom sveta. Aktivisti za zaštitu životne sredine upozoravaju da je ova veličanstvena riba ugrožena i da je zbog velike potražnje zbog sušija njena populacija sve manja.

Najbolji delovi tune,

Najbolji delovi tune, "o-toro", prodaju se za 24 dolara po komadu, što je 10 puta više od cene karte za Jelen super ligu | Foto: AP

 Tokom poslednjih 15 godina je zbog prekomernog lova, često ilegalnog, drastično smanjena populacija sve tri vrste plavorepe tune - pacifičke, južne i atlantske.

Poslednji komentari
  • Krivi Stojko Vreme: 05.01.2013 11:02h

    Nažalost ovo nije tačno. Neca je duplo skuplji od ove tune. Prostom računicom dobijate da je 1kg ove tune oko 6.081,oo evra dok je Necina cena oko 12.857,oo evra po kilogramu. Čak su i Zvezdini igrači nešto skuplji od ove tune. Malo šale nije na odmet.

  • Lee Dorrian Vreme: 05.01.2013 11:23h

    haha,odlican naslov...

  • kondor Vreme: 05.01.2013 14:00h

    Pa gospodo i ALO uzgajte plavorepe tune , pa mozete tako da zaradite dosta evrica . Kada zaradite kupite jedan dobar fudbalski klub i nazovete ga plavorepa tuna

  • fidzi Vreme: 05.01.2013 14:39h

    Jao ovaj sto je zaglabo pojede i neku dlaku fuj...

  • zoran Vreme: 05.01.2013 23:42h

    Ili ti jedna tuna=13,5 golmana Crvene Zvezde!!!Valjal´ova!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP