Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

ODVRATNO I ZAPANJUJUĆE

Parazit mu "šetao" po ustima, na kraju ga sam iščupao i proučio

Autor: Ekipa Alo! | 20.10.2013 - 21:38:00h | Komentara: 0

Džonatan D. Alen objavio je u Američkom dnevniku tropske medicine naučni rad koji je prilično dosadan dok se isti ne svede na običan jezik, kao što je to učinio portal Wired. Pronašao je, naime, glistu Gongylonema pulchrum u sopstvenom obrazu i onda sam sebi, uz pomoć supruge, izveo operaciju!

Parazit

Radi se o 36-godišnjem biologu čija su uža specijalnost – beskičmenjaci, kao  što su crvoliki paraziti. Primietio je da mu se u ustima pojavila kvržica koja se premeštala. Budući da se bavi time, pomislio je da je to sjajno, pa je kolegama poslao e-mail s naslovom "Istraživački rad u mojim ustima".
Kad je glista "dopuzala" do prednjeg dela njegovih usta, izvrnuo je usnu i uslikao je nekoliko puta i pokušao saznati o kojem se uljezu radi. Ispostavilo se da on inače napada stoku.
Onda je pozvao doktora, oralnog hirurga koji mu je pregledao usta. Ovaj mu nije verovao da se radi o parazitu, nego o normalnoj promeni boje na koži.
Neko vreme su se natezali oko dijagnoze, da bi Alen napustio ordinaciju razočaran.
"Izgubio sam veru u medicinsku profesiju", rekao je sebi. Probudio se sledeće noći, u tri ujutro.

"Uradi sam" hirurgija

"Tačkica" se ponovno pomakla napred u njegovim ustima. I onda je shvatio da sam mora izvesti operaciju.
Probudio je suprugu Margaret Pizer, koja je inače komunikolog, i dao joj u ruke baterijsku lampu da mu osvetli usta. Uzeo je pincetu i nežno strugao sloj tanke kože u ustima dok nije došao do parazita. Izvukao ga je i ustanovio da je duži od dva centimetra. Dok je operacija bila u toku pacijent se grčio od bola. Supruga mu je bila zgađena, a Alen je požurio na fakultet u pidžami. Parazita je smestio u posudu koju je ispunio svojom slinom. Kad je stigao u laboratoriju fakulteta, premestio ga je u kontejner s etanolom kako bi ga sačuvao.

 

Izaziva gađenje kod svojih studenata 

Identifikovao je parazita po nazivu Gongylonema pulchrum, što je kasnije potvrđeno DNK analizom.

Ispostavilo se da je Alen 13. zabeleženi slučaj u SAD-u koji je inficiran ovom vrstom parazita i da nije poznato kako ga je "zaradio" – jelom, pićem ili na neki treći način. Ovo je, inače, jedini naučni rad koji je Alen objavio u medicinskom časopisu, iako na fakultetu podučava brojne studente medicine. Kaže da je ovo "vrlo zabavna priča za studente" iako je "odvratna".

"Uvek raspravljamo o stvarima koje bi oni trebali da znaju, kako bismo im dali sposobnost kritičkog razmišljanje i mogućnost da vide stvari koje nisu uobičajene", zaključuje Alen.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP