Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

STRAŠNO

"Peglanjem“ grudi
odbijaju muškarce! (VIDEO)

Autor: Ekipa Alo! | 26.10.2012 - 21:57:00h | Komentara: 1

Iako je trend u razvijenim zemljama da žene u svoje grudi stavljaju implante kako bi ih povećale i tako privukle muškarce u Africi se dešava potpuno obrnuta situacija. Tokom puberteta nekoliko hiljada devojčica u Kamerunu suočava se sa veoma bolnom praksom, jer žene iz njihovih porodica, ponekad čak i njihove majke, pokušavaju da im unište narastajuće grudi tako što ih "peglaju"?! Razlog? Veruje da su devojčice "prerano iskusile svoju seksualnost"

Prema rezultatima istraživanja iz 2005. godine, koja su vodila dva lekara, skoro četvrtina žena u Kamerunu bila je žrtva ove prakse.

Peglanje grudi

Koriste lopatice, ravno kamenje ili čak tučak koje zagrevaju i potom pritiskaju na grudi u razvoju | Foto: Screenshot sa sajta

"Peglanje" ili "masaža grudi" prijavljena je i u Togou i Gvineji.

Bol nastao "peglanjem" je nezamisliv jer žene, obično majke ili tetke, koriste lopatice, ravno kamenje ili čak tučak koje zagrevaju i potom pritiskaju na grudi u razvoju. Ovim postupkom nastaju opekotine ali i infekcije i modrice. Dugoročne posledice su veoma štetne i, prema rečima nekoliko specijalista, žrtve su podložnije raku dojke. Osim toga, u intimnijim situacijama, oštećene grudi su uzrok problema jer žrtve ne žele da se skinu ni pred prijateljima.

Peglanje grudi

Posledice ove prakse: opekotine, infekcije, modrice, stid da se skinu, ali i veća sklonost raku dojke | Foto: Screenshot sa sajta

Jedan od razloga zašto je "peglanje" tako ukorenjeno je taj što su majke, koje su to pretrpele, od svojih majki čule da tako bivaju zaštićene.

Reč je i krugu neznanja, a ne tradicije. Brojne žene bivaju zabrinute da kad njihove ćerke uđu u pubertet sa oko osam ili devet godina i to smatraju preranim, zbog čega veruju da će one privući dečake i zatrudneti.

Peglanje grudi

Tokom puberteta nekoliko hiljada devojčica u Kamerunu suočava se sa veoma bolnom praksom | Foto: Screenshot sa sajta

Generalni sekretar organizacije "Renate" Žoržet Arej Taki rekla je da se devojčice suočavaju sa masažom do petnaeste ili šesnaeste godine i da njihove majke veruju da "peglanjem" grudi kontrolišu uticaj ćerki na muškarce.

"Očigledno je da je to zabluda. Redovno u našoj organizaciji nailazimo na majke sa `ispeglanim` grudima. Zato radimo na tome da se efikasno seksualno obrazovanje postigne putem dijaloga", rekla je Takijeva.

Peglanje grudi

Veruje da su devojčice "prerano iskusile svoju seksualnost", pa im uništavaju narastajuće grudi | Foto: Screenshot sa sajta

Prema njenim rečima, veoma je teško reći kada je ta praksa počela jer se poslednjim istraživanjima organizacije "Renata" o ovoj temi pokazalo da je "peglanje" obavljano širom te afričke države, posebno u njenom centralnom i zapadnom delu.

Ova praksa obavlja se kako među bogatima tako i među siromašnim stanovnicima Kameruna.

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 29.10.2012 01:06h

    strasno

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP