Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

KAD PRIRODA MUMIFICIRA

Pogledajte: Misterija leševa koji odbijaju da se raspadnu (FOTO) (VIDEO)

Autor: Ekipa Alo! | 11.01.2014 - 13:00:00h | Komentara: 0

Dok su se stari Egipćani vekovima trudili da usavrše tehnike mumificiranja, na groblju u San Bernardu, malom gradu u Kolumbiji, leševi na misteriozan način postaju mumificirani u svojim kovčezima. Upozoravamo čitaoce da sadržaj može biti uznemirujuć.

mumija

Priroda uglavnom sve uradi sama  | Foto: printscreen

Ovaj neobičan fenomen je pre 15 godina prvi primetio Eduardo Cifuente, zaposlen na groblju. Zahvaljujući njegovim naporima mumije su otkrivene. Eduardo kaže da su ova tela prisutna na groblju još od 1957. godine ali da niko nije obraćao pažnju na njih.

mumija

Mumije su dugo bile zaboravljenje | Foto: printscreen

- Raka je bila puna nabacanih mumificiranih tela - rekao je Eduardo - a ja ne volim da gazim po njima jer su i oni bili ljudska bića, baš kao i mi. Dopala mi se ideja da ih čuvam zarad budućih generacija.

groblje

Nadzemne grobnice u Kolumbiji| Foto: printscreen

Ovo mesto predstavlja pravu misteriju za naučnike. Jedino mesto u Latinskoj Americi, pored ovog, na kojem se dešava prirodna mumifikacija jeste Guanahuato, grad u centralnom Meksiku. Podzemni gasovi koji utiču na specifičnost zmljišta smatraju se odgovornim za balzamovanje tela u Meksiku. Ipak, to se ne može reći za San Brnardo jer se tu, po običajima koji važe u Kolumbiji, tela sahranjuju u nadzemne grobnice pa nemaju kontakt sa zemljištem.

voćka

Guatila: jedna od neobičnih voćki koje se ovde dodaju ishrani | Foto: printscreen

Lokalno stanovništvo ima nekoliko svojih teorija. Jedni mumifikaciju pripisuju nezagađenoj hrani i vodi, drugi smatraju da je temperatura tla pogodna za prirodnu mumifikaciju, dok treći zaslugu pripisuju dvema neobičnim voćkama koje meštani koriste kao dodatak u ishrani.
Najneverovatnije je objašnjenje kojim se podkrepljuje teorija da je nova lokacija groblja kriva za mumifikaciju pokojnika. Naime, groblje jeste 1957. godine prebačeno sa stare na novu lokaciju, na kojoj se i danas nalazi. Neki meštani smatraju da je nova lokacija bila presudna.

lokal

Univerzum je ovde umešao svoje prste? | Foto: printscreen

- Mislim da ovo ima neke veze sa Unierzumom jer se nikad nije desilo na starom groblju. Ni jedna mumija ne potiče odande - kaže lokalac Hoze Del Karmen Rohas.
Za sada postoji nada da će ove mumije postati turistička atrakcija u Kolumbiji. Iako bi to dosta značilo za podizanje ekonomije ovog malog mesta (koje se nalazi na tri sata vožnje od Bogote, glavnog grada Kolumbije, i u kojem živi oko 17. 000 ljudi) ima i onih koji se protive toj mogućnostil jer ne žele da im bilo ko uznemirava pretke.

mumija

Oko 20 mumija je izloženo u staklenim vitrinama | Foto: printscreen

Tenutno, na ovom neobičnom groblju se nalazi oko 20 mumija koje su izložene u staklenim vitrinama.

 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP