Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

SUROVO!

Pogledajte ritual krvavog premlaćivanja: Da li su ovo najsnažnije žene na svetu? (VIDEO)

Autor: Blic žena | 12.10.2013 - 20:51:00h | Komentara: 0

Pleme Hamar u Etiopiji odlikuje se jedinstvenom i u poređenju sa drugim običajima u svetu, brutalnom kulturom. Deo obreda inicijacije njegovih ženskih članova je ritual premlaćivanja u toku kojeg muškarci svom snagom štapovima udaraju žene. Krvarenje je znak da je ritual bio uspešan, a ožiljci se smatraju njegovim najlepšim delom.

Stravičan prizor udranja žena u plemenu Hamar

Stravičan prizor udranja žena u plemenu Hamar

Ritualu premlaćivanja u etiopijskom plemenu Hamar podležu i ženski i muški članovi. Obavljaju ga muškarci iz grupe "Maza" u dolini reke Omo.
Tokom ženske inicijacije vrištanje nije dozvoljeno, ali one ne mare. Umesto da beže od udaraca, one mole muškarce da ih što više udaraju. Tako one dokazuju svoju snagu. Njihovo telo se ne smatra lepim ako na njemu nema dubokih udaraca.
Nesvakidašnji obred inicijacije se odvija dok leđa žena ne prokrvare. Brutalnu praksu koja je deo svakodnevnice ovog plemena svojim objektivom je zabeležio francuski fotograf Erik Lafordž. Svojim fotografijama on želi da pokaže koliko je ovaj deo planete daleko od modernosti.
Međutim, batinjanje nije samo deo inicijacije ono se odvija tokom i posle početnog rituala. Nakon udaje muž koji ima prava na više žena, kad god poželi može da istuče ženu. Najčešće se praksa batinjanja ponavlja dok žena ne dobije drugo dete.
To se obavlja bez obrazloženja i bez patnje, batine su za ženu radost.

KAKO SE ODVIJA INICIJACIJA MUŠKIH ČLANOVA

Iako je za većinu svetskog stanovništa, život ovog plemena neprihvatljiv, za njegove stanovnike on je jedina poznata realnost.
Udaranje je i deo odrastanja muškaraca, odnosno njihovog prelaska iz dečačkog doba u doba odraslog muškarca.
A na muškarcima je da urade sledeće. Moraju da preskoče 15 krava i da pritom njihova stopala budu izmazana balegom kako bi im zadatak bio još teži. Dok prelazi preko krava, žene se vesele i pevaju. Muškarce tokom obreda očekuju i najstrašniji udarci
Ali ovo pleme zna i za solidarnost. Tokom inicijacije muškaraca učestvuju i njihove ženske rođake koje se takođe izlažu batinama. Ožiljke sa ponosom pokazuju. Deo inicijacije su i majke muških članova koje se rado prepuštaju udaranju.
Kako je istakao fotograf Erik Lafordž, praksa ovog plemena treba da upozna ljude sa drugačijim oblicima života ma kaoliko oni bili čudni od svega što se smatra normalnim i prihvatljivim.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP