Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

NAJMRAČNIJA MAPA SVETA

Pogledajte u kojoj zemlji Balkana ima najviše samoubica!

Autor: Beta | 05.09.2014 - 14:12:00h | Komentara: 0

Oko 800.000 samoubistava dogodi se godišnje u svetu, saopštila je danas Svetska zdravstvena organizacija (SZO) koja ocenjuje “neprihvatljivim” razmere te pojave.

Najmračnija mapa sveta

Najmračnija mapa sveta | Foto: World Health Organization

Većina osoba koje izvrše samoubistvo, starija je od 50 godina, a samoubistva je dva puta više među muškarcima, nego ženama, piše u izvštaju SZO, prvom te vrste.
Jugoistočna Azija je najviše pogođena od svih regiona. Od oko 1,5 miliona slučajeva nasilne smrti godišnje, 800.000 je samoubistava, piše u izveštaju koji pokazuje da je samoubistvo drugi uzrok smrtnosti osoba starosti od 15 do 29 godina.
- Potrebno je delovati kako bi se odgovorilo na ozbiljan problem javnog zdravlja koji je dugo bio tabu-tema - rekla je direktorka SZO Margaret Čen.
SZO zato poziva na uspostavljanje globalne strategije sprečavanja samoubistava i ukazuje da veliki broj osoba koje su pokušale samoubistvo, ne dobija odgovarajuću pomoć.
Najviše samoubistava ima u jugoistočnoj Aziji - 17,7 na 100.000 stanovnika, prosek u svetu je 11,4 na 100.000 stanovnika, a u Srbiji je ta stopa je 12,4 na 100.000 stanovnika.
U Evropi je takođe povišena stopa samoubistava, a šest evropskih zemalja je među 20 prvih u svetu. U Eropi na člu liste je Belorusija, a slede Litvanija, Rusija, Mađarska, Ukrajina, Poljska, Letonija, Finska i Belgija.
U katoličkim zemljama Evrope poput Italije i Španije ta stopa je najniža. Gijana je na prvom mestu u svetu po stopi samoubistava (44,2), a sledi Severna Koreja (38,5). Najniža stopa samoubistava u svetu je u Saudijskoj Arabiji (0,4).

B

SZO navodi i da se samoubistvo i pokušaj samoubistva i dalje smatra krivičnim delom u 25 zemalja, posebno u Africi i Latinskoj Americi.
Izveštaj SZO ne obuhvata pitanje asistiranja pri samoubistvu što dozvoljava Švajcarska gde je bilo 350 takvih samoubistava, dok je stopa samoubistava u toj zemlji 12,2 na 100.000 stanovnika.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP