Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

ZA NEVERICU!

Rođena beba začeta spermom umrlog!

Autor: nezavisne.com | 11.06.2013 - 09:22:00h | Komentara: 0

Pre tri nedelje se u Izraelu rodila beba nazvana R, koja nikada neće upoznati svog oca, jer je još pre šest godina preminuo od raka.

Beba

Bebi otac umro pre šest godina od raka | Foto: freedigitalphotos.net

Ni bebina mama nikada nije srela tog čoveka - ona je prva žena u Izraelu koja se podvrgla veštačkoj oplodnji spermom mrtve osobe. Roditelji preminulog izabrali su je da bude majka njihovoj unuci.

Nakon što je saznao da boluje od fatalne bolesti, sin je insistirao da mu se sperma očuva pre hemoterapije, za slučaj da ostane sterilan.
Terapija, međutim, nije dala rezultate i on je umro kao tridisetogodišnjak.
Njegovi roditelji su smatrali da mogu održati živim duh svog sina ako im se rodi unuče i počeli su da traže ženu koja bi pristala da bude majka. Potraga ih je dovela do žene u tridesetim godinama, samice, koja je sanjala da postane majka.
Pre četiri godine roditelji i ta žena su se obratili advokatici Irit Rozenblum da im pomogne. Prepreka je bila što roditelji umrlog nisu posedovali pisani dokument u kome on izražava želju da se njegova sperma iskoristi za veštačku oplodnju. Oni su samo rekli da im je sin to mnogo puta rekao.
Veza između žene i roditelja bila je posebno prisna jer su smatrali da bi njihov sin sigurno odabrao neku devojku poput nje, zatraživši da ih Rozenblum predstavlja u sudu. Sud se nije protivio dogovoru i pre 10 meseci žena je obavestila roditelje umrlog da je trudna.
Advokat Rozenblum je izjavila da je oduševljenje bilo neopisivo.
Ljudi čiji se svet srušio pre šest godina videli su najzad svetlost u svojim životima.
"Nema tog psihologa koji bi mogao da ih povrati kao što može ta beba", rekla je advokat.
Žena čuva fotografije preminulog oca deteta u dnevnoj sobi. Uz prisustvo bake i dede, ona kaže da je sve skoro kako bi trebalo da bude.
Pravna bitka da se priznaju slične poslednje želje traje već deceniju u Izraelu. Pre dve godine surogat majka je rodila dete čoveku kome je umrla supruga. Poslednjih godina 100 osoba obolelih od fatalnih bolesti potpisalo je takve dokumente.
Još dve žene su trenutno trudne, nakon oplodnje spermom osoba koje su godinama mrtve. Rozenblum smatra da je to dobra vest za one kojima takva procedura otvara novi put materinstva bez partnera.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP