Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

SRPSKI SIR NAJSKUPLJI NA SVETU

Sir iz Zasavice među pet najskupljih proizvoda na svetu

Autor: Tanjug | 05.08.2014 - 10:04:00h | Komentara: 0

Sir od magarećeg mleka, koji se proizvodi u specijalnom rezervatu prirode, Zasavici, našao se među pet najskupljih kulinarskih specijaliteta na svetu. Prvo mesto na listi najskupljih jela, objavljenoj na sajtu FinancesOnline, zauzela je ledena čokoladna poslastica "Frozen Haute" koja se može degustirati u njujorškom restoranu "Seredipiti 3", omiljenom svratištu milijardera.

magareći sir

Magareći sir proizveden u Zasavici

Ovaj luksuzni sladoled, koji košta astronomskih 18.500 evra, pravi se od 28 vrsta kakaoa i sadrži pet grama jestivog 23-karatnog zlata. Služi se u zlatnoj posudi ukrašenoj dijamantima koja se, jednom ispražnjenja, može poneti kući.

pica picerija

Na drugoj poziciji je pica "Luj XIII" koja se može naručiti samo u južnom italijanskom gradu Salernu, a košta oko 8.300 evra. Testo se priprema od makrobiotičkog brašna, a nadev sadrži tri vrste kavijara, mesto škampa i jastoga i mocarelu od bivoljeg mleka. Servira se uz redak francuski konjak i šampanjac.
Jelo koje se našlo na trećem mestu može se degustirati samo u restoranu "Fler de Lis" hotela Mandalej Bej, u Las Vegasu. Reč je o hamburgeru sa kobe govedinom, crnim tartufima i guščjom paštetom koji se poslužuje uz bocu vina Šato Petrus, a košta nešto manje od 4.000 evra.

hamburger

Sledi vijetnamska čorba Anki Fu koja je najverovatnije najskuplja supa na svetu. Sastoji se od vagju teletine, tartufa, testetine i guščje paštete i košta 3.700 evra, od kojih deo vlasnici restorana "Fu", čiji je ovo specijalitet, uplaćuju u dobrotvorni fond namenjen jednoj pedijatrijskoj bolnici u Los Anđelesu.

Proizvodnja magarećeg sira u Zasavici / Foto: Marko Đurica

Proizvodnja magarećeg sira u Zasavici / Foto: Marko Đurica

Poslednji na listi top 5 najskupljih specijaliteta je i sveži srpski sir od magarećeg mleka. Za proizvodnju kilograma ovog sira potrebno je čak 25 litara mleka od magarca.

Zasavica, magareći sir

Potrebno je 25 litara mleka za kilogram ovog sira | Foto: Marko Đurica

Sir se nedavno našao na jelovniku jednog restorana u Las Vegasu gde se može naručiti po ceni od 3.720 evra za parče, čija se gramaža ne precizira.

Povezane vesti:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP