Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

VOLEO SVOJ POSAO

Slavni britanski admiral
Nelson patio od morske bolesti!

Autor: Tanjug | 11.12.2012 - 20:00:00h | Komentara: 1

Neustrašivi britanski admiral Horejšo Nelson nije samo bio slep na jedno oko i bez desne ruke, "uspomene" na pomorske bitke u kojima je učestvovao, već je, kako otkriva jedno nedavno pronađeno pismo, ozbiljno patio od morske bolesti.

Horatio Nelson

Patio od morske bolesti: Horejšio Nelson | Foto: Wikipedia

U pismu iz 1804. upućenom grofu od Kamdena, tadašnjem britanskom ministru rata, u kojem piše o Kamdenovom rođaku koji je napustio karijeru u mornarici zbog morske bolesti, Nelson navodi da se i sam bori protiv tog neugodnog stanja i to od kada je sa 12 godina prvi put kročio na brod.


"Bolestan sam svaki put kada plovimo po buri i ništa me osim bezgranične ljubavi prema mojoj profesiji ne drži na brodu", pisao je slavni moreplovac sa ratnog jedrenjaka "Viktori".

Ovo nije prvi put da Nelson spominje svoju muku.

U jednom od ranijih pisama, britanski admiral navodi da ga je nakon morska bolest "potpuno dotukla", a u drugom, da ga je spopala tokom jake bure koja se digla dok je plovio južnom engleskom obalom.

Godine 1804, Nelson je dospeo do ranga komandanta britanske flote u Mediteranu, tadašnje najmoćnije mornarice na svetu. Ali uprkos 30 godina službe, nije uspeo da prevazidje taj problem.

Istoričari, medjutim, navode da se iza toga krije admiralova potreba za samohvalisanjem. Nelson je svoju morsku bolest koristio kao način da izrazi svoj patriotizam, dužnost i žrtvovanje.

"Nelson je želeo da kaže da je spreman da pati za svoju zemlju", objasnio je za Rojters Džejms Dejvi, kustos u Britanskom pomorskom muzeju.

"Bio je patriota, ali je i voleo da se time razmeće", dodao je on.

Nelson je poginuo gotovo godinu dana nakon što je pisao Kamdenu. Ubio ga je snajper sa protivničkog broda u bici kod Trafalgara u oktobru 1805.
Poslednji komentari
  • snežana Vreme: 12.12.2012 09:49h

    Hvala za zanimljiv članak o admiralu Nelsonu. Ostavio je dosta prostora da se o njegovim profesionalnim znanjima piše i diskutuje. Neprikoosnoveno je da je Britanija bila jedina i nepobediva u ratu sa Napoleonom i Francuskom. Strategija u vodjenju rata na moru koju je primenjivao admiral Nelson još uvek intrigiraju svet. Puno pozdrava i još jednom hvala

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP