Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

DRAMATIČNO!

Smrtnost od ovoga je češća i od predoziranja heroinom i kokainom zajedno!

Autor: | 16.07.2014 - 21:05:00h | Komentara: 1

Na neke lekove ste toliko navikli da ih uzimate kao da jedete bombone, ali, da li ste znali koji od njih mogu da budu smrtonosni ako se kombinuju sa još nekim lekovima ili ih pijete više nego što je dozvoljeno?

pilule

Foto: foter.com

Broj smrtnih slučajeva koji su povezani sa lekovima za suzbijanje bola koje prepisuju lekari veći je od broja smrtnih slučajeva predoziranja heroinom i kokainom zajedno, upozorili su naučnici sa američkog Univerziteta "McGill".
Samo u SAD-u je tokom 2010. godine zbog ovog problema preminulo preko 16.000 ljudi. Svake godine hiljade ljudi u SAD-u i Kanadi umire zbog predoziranja analgeticima, a stope smrtnih slučajeva polako, ali sigurno se samo povećavaju tokom poslednje dve decenije.

Kod nas još nije rađeno istraživanje, ali je situacija možda čak i gora, ako uzmemo u obzir stil života i obaveštenost o delovanju, nuspojavama, lekova protiv bolova koje možemo kupiti bez recepta u apotekama.

U Srbiji je uzimanje analgetika, od kojih se neki odavno ne koriste ili su zabranjeni u Evropi, savim normalna i rutinska stvar. Čak i neki lekari preporučuju da uzmete "nešto" protiv bolova.
Naše navike i stres pod kojim se konstantno nalazimo, menja i navike što se tiče uzimanja lekova.
Tako na primer, neki analgetici NE SMEJU da se uzimaju sa lekovima protiv depresije, anksioliticima... Takve kombinacije zaista mogu da budu vrlo opasne i smrtonosne! Većina nas ne čita uputstva koja se nalaze u lekovima, ali najčešće se radi o nepoznavanju terminologije, pa samim tim i nepoznavaju prirode lekova koje uzimamo.
Zaista, nije loše poslušatii savet kojim nas bombarduuju u reklamama: "Pre upotrebe, posavetujte se sa vašim lekarom ili farmaceutom!"

 
Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 20.07.2014 16:19h

    mi smo ocajni

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP