Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

ZA NEVERICU

Svira violinu tokom operacije na mozgu (VIDEO)

Autor: telegraf | 18.08.2014 - 17:55:00h | Komentara: 2

Operacija mozga je sama po sebi teška, ali biti budan dok ti rade intervenciju – to tek nije lako. Rodžer Friš, koji je član orkestra Minesote, nije samo ostao budan tokom operacije već je i pritom svirao violinu.

aPoznati svetski violinista je pre nekoliko godina dobio blagi tremor, drhtavicu, u rukama i morao je da ide za operacioni sto. Da bi uklonili tremor, morali su da primene duboke simulacije mozga koja uključuje slanje električnih impulsa u njega.

aNakon postavljanja precizne dijagnoze, lekari su zaključili da bi operacija mogla da reši problem, ali da ona mora da bude izvedena na otvorenom mozgu. Da bi bili sigurni da neće oštetiti mozak muzičara, hirurzi su od njega tražili da tokom intervencije svira violinu.

Taj zahtev je postavljen kako bi hirurzi odmah mogli da uoče eventualne promene kod pacijenta u slučaju da dotaknu neki osetljivi deo mozga.

Poslednji komentari
  • Slobo Vreme: 18.08.2014 20:36h

    tokom operacije mozga pacijent MORA da bude pri svesti. Ispravite me ako gresim.

  • mihailo Vreme: 19.08.2014 10:08h

    Slicne operacije na mozgu su radjene jos pre 30 godina u ondasnjem SSSR ali ne sa strujom vec sa kanilom kroz koju je "sprzeno" osteceno mesto mozga ali sa tecnim kiseonikom i grudvica leda koja se stvarala na ostecenom mestu se kasnije prirodnim putem otopila, normalnom temperaturom organizma. Onda su rusi lecili tako parkinsonovu bolest i organizam je absorbovao tu tecnost... to je bila jos crno bela reportaza na tv jer onda nije bilo televizije u boji i te slike kako se tremor u toku operacije smiruje su mi se urezale u pamcenje. Kasnije, nikad nisam naisao na podatak da je ta procedura sa tecnim kiseonikom usla u standardnu terapiju...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP