Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

NARKOMANE BACAJU U KAVEZE:

Trgovci u Mjanmaru umesto kusura daju špriceve! (VIDEO)

Autor: Jutarnji list | 31.10.2014 - 18:03:00h | Komentara: 0

Prodaja i konzumiranje heroina toliko su se proširili u osiromašenom Mjanmaru da u nekim delovima zemlje trgovci umesto sitniša vraćaju igle, piše Global post.

kavez za narkomane

Građanski rat, izolacija i vojna diktatura pretvorili su nekadašnju Burmu u jednu od najsiromašnijih zemalja sveta, pa se stanovništvo okrenulo proizvodnji opijuma s takvim uspehom da je Mjanmar postao drugi najveći proizvođač (Avganistan je prvi) tog glavnog sastojka heroina.
Veliki deo Mjanmara, pogotovo planinske predele na severu, kontrolišu razne gerilske i paravojne grupe. Duž kinesko-mjanmarske granice, gde je heroin lako dostupan, a broj narkomana poprima šokantne razmere, trgovci u prodavnicama počeli su da vraćaju igle umesto sitniša. Mjanmarska valuta kjat toliko je uništena inflacijom da svi radije koriste papirnate cigarete, slatkiše ili igle umesto sitniša u vidu hrpe bezvrednih novčanica.
Na severu Mjanmara heroin je svima dostupan. Nudi se i na zelenim pijacama, odmah pored voća i povrća. Doza košta jedan dolar.
Ulice i polja zasejani su odbačenim iglama, a u internet-kafićima vise natpisi koji upozoravaju goste da ne smeju da se drogiraju dok sede za kompjuterom.
Lokalna udruženja procenjuju da je 80 posto mladih u saveznoj državi Kačin zavisno od opasne droge.
 
"Tu gde mi živimo policija retko zalazi, pa ljudi sami donose i provode zakone", kaže Ešter, osnivačica udruženja za borbu protiv narkomanije Kačinu.
"U mnogim selima svaka kuća ima bar jednog zavisnika. Svi smo doživeli lične tragedije. Moj muž i sin takođe su se navukli na heroin i prodali sve što su mogli, čak i džakove sa zalihama pirinča", kaže ona.
Narkomani koji žele da se izleče mogu da dobiju pomoć samo u logorima koje vode razne crkve. Logori su duboko u džungli, a zavisnike leče tako što ih prvo zaključaju u kaveze dok ne prežive apstinencijalnu krizu. Ako ih ne bace u kavez, zavisnici pobegnu i traže novu dozu, kaže bivši narkoman Džejms Nev.
"Ceo svet je zamagljen. Boli te čak i dodir povetarca na koži. Sve ćeš uraditi za drogu", opisuje Nev svoje iskustvo s apsitinentskom krizom i izlečenje u jednom takvom kampu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP