Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

SNALAŽENJE

U Poljskoj isporuka pilula za dan posle - dronovima

Autor: Tanjug | 30.06.2015 - 11:45:00h | Komentara: 0

Aktivisti okupljeni u pokretu "Women on Waves" u pokušaju da ženama u Poljskoj, gde je prekid trudnoće u većini slučajeva ilegalan, pruže mogućnost izbora, odlučili su se na neobičnu akciju - isporuku pilula za dan posle iz vazduha.

Osim Srbima,  dronovi zagorčavaju  život i Francuzima

Ilustracija: Profimedia

U subotu je dron iz Nemačke odneo pilule koje izazivaju pobačaj preko Odre, do poljskog gradića Slubica. Nemačka policija je pokušala da spreči akciju ali su tablete ipak stigle do dve žene u tom mestu, prenosi Dojče vele.


Iza akcije stoji holandska neprofitna organizacija "Woman on Waves" koja je na taj način htela da skrene pažnju na restriktivne zakone o prekidu trudnoće u Poljskoj. Oni kažu da je to prvi put da se na taj neobičan način isporučuju pilule, ali da je već bilo interesovanja da se na isti način tablete pošalju u Irsku, kao i u Brazil sa teritorije Urugvaja.


Marta (30), je doputovala iz Varšave do granice kako bi uzela tablete i kaže da je gnevna jer je primorana da na taj način nabavlja pilule.


"Ne sviđa mi se što se o ženama poput mene stvara slika da smo neodgovorne osobe, iako ja samo želim da bezbedno i legalno abortiram. Ali takav diskurs vlada u Poljskoj i za mene je to bolno", objašnjava ona.


Poljska je jedna od poslednjih zemalja Evrope u kojima je pobačaj skoro sasvim zabranjen. Jedini izuzetak su situacije u kojima je život trudnice ugrožen, kada je fetus ozbiljno oštećen ili kada postoje dokazi da je trudnoća posledica silovanja ili incesta.


Takozvani "pro-life" aktivisti, najtvrdji protivnici abortusa, najpre su tražili od snaga bezbednosti da obore dron, ali su se onda zadovoljili mirnim protestom pošto je paket stigao na odredište.


"Razumem da je ženi teško, ali sa druge strane to je jedan život, jedno dete", rekla je učesnica protesta Tereza Skraburska iz poljske Katoličke misije u Berlinu. Ona smatra da je odgovornost države da očajnim trudnicama ponudi i druge mogućnosti, recimo da decu ipak rode i daju na usvajanje.


Iz tih razloga veruje se da u Poljskoj cveta ilegalna industrija abortusa, a prema procenama Ujedinjenih nacija, najmanje 50.000 žena to čini u toj zemlji, dok mnoge druge putuju u Nemačku ili druge susedne zemlje kako bi prekinule trudnoću.


Ipak, za sada nema izgleda da poljski zakonodavci omoguće legalne pobačaje. "Prilično je izvesno da će u oktobru partije desnog usmerenja dominirati parlamentom i uskoro će uvesti potpunu zabranu abortusa", prognozira poslanica levo-liberalne partije Tvoj pokret Malgoržata Pačkovski.


Ona ipak dodaje da će akcije poput one održane u subotu možda privući pažnju poljskih građana: "Sloboda je najvažnija, i poljske žene bi trebalo da imaju ista prava kao one sa druge strane Odre".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP