Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

PRESLATKO

UPOZNAJTE KANZIJA: Majmun koji ume da zapali vatru, koristi Skajp i razume 3.000 reči! (VIDEO)

Autor: Kurir | 08.06.2014 - 12:13:00h | Komentara: 1

Bonobo majmuni su emocionalno inteligentni, i kada im ugine član čopora u stanju su da ga oplakuju danima i da mu pripremaju grobno mesto

majmun

Kanzi ima 33 godine, ume da zapali vatru, napravi omlet, pije vodu iz flašice, razume oko 3.000 reči i ništa ne bi bilo neobično da se ne radi o šimpanzi.

Ukoliko do sada niste, upoznajte Kanzija, koji pripada bonobo šimpanzama - sa kojima delimo 99 odsto DNK. Doktorka Džared Tagliatela je snimala satima i proučavala njegovo ponašanje. Prema njenim rečima, on ne samo da razume imenice, već i glagole, kao što su trčati, jesti...
Na njemu se mogu videti emocije, među kojima su sreća i tuga, ali čak i empatija. Kanzi može da sastavi smislene rečenice, što najbolje pokazuje i primer kada se doktorka okliznula i zamalo pala, a on joj je rekao "Budi pažljiva".

Kada je jednom prilikom vežbala reči sa njima, on nije pokazao naročito interesovanje za učenje, već je prišao računaru i kliknuo ikonicu lopte, pokazujući da hoće da se igra. Ona je odbila na mu je da, pa je ponovo prišao računaru i kliknuo dve ikonice, tako da se začulo "Loptu. Sada". I da, vrlo su nestrpljivi.
Konačno je dobio loptu, a potom je poslao poljubac i otkucao "Srećan". On čak i komunicira putem skajpa, pa je tako pozvao novinara nekoliko dana posle posete i tražio da mu pokaže sadržaj frižidera.

Bonobo majmuni, posebna vrsta čovekolikog ili velikog majmuna, spada među ugrožene životinjske vrste. Sreća u nesreći je to što vodi ljubav veoma često, gotovo na svakih 15 minuta, pa zbog toga nije na meti zooloških vrtova.
Bonobo majmuni su emocionalno inteligentni, i kada im ugine član čopora u stanju su da ga oplakuju danima i da mu pripremaju grobno mesto.
Žive u savršenoj harmoniji, u njihovoj zajednici ne postoje alfa mužjaci, nema borbe za prevlast, već postoji potpuni sklad.

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 09.06.2014 22:10h

    boljiod mnogih ljudi koje znam

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP