Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Bizzare

DUH IZ PROŠLOSTI

Urugvajski fantom iz 1950. prestravio Brazilce! (VIDEO)

Autor: Svet | 22.11.2013 - 16:53:00h | Komentara: 0

Polako, ali sigurno bliži se sportski događaj veka u najvećoj državi Južne Amerike – Svetsko prvenstvo u fudbalu. Euforija je odavno zahvatila zemlju kafe, sambe i najvažnije sporedne stvari na svetu.

Fantom

Strašilo iz Brazila

Za većinu je sporedna, ali za Brazilce sigurno nije.
“Karioke” i svi ostali stanovnici brazilskih 26 država očekuju od Nejmara i društva titulu na svom terenu. Ali, niko unapred ne planira slavlje… Tako će ostati do poslednje utakmice Brazila na Mundijalu. Jer, koga je zmija ujela i guštera se plaši, rekao bi naš narod. A, Brazilce je zaista zmija ujela na Mundijalu 1950. godine. U odlučujućoj utakmici napunili su Marakanu (oko 200.000 gledala), praktično uveliko slavili prvu titulu prvaka sveta, ali je sve pokvario Urugvaj. Usred Rio de Žaneira pobedio je 2:1.
Čoveka koji mu je dao odlučujući gol Alsidesa Giđu Urugvajci su pozdravili na stadionu “Sentenario” u Montevideu pred meč revanša baraža sa Jordanom. Vremešni golgeter (86) jedini je živi član ekipe koja je više nego iko proslavila Urugvaja, naročito na “Marakani”, uvek budi nelagodnost.
Posle poraza 1950. neki navijači čak su počinili samoubistva. Brazilska reprezentacija je promenila i izgled dresova, koji je smatran baksuznim, umesto belih majica, počeli su da nose žute, po kojima su postali prepoznatljivi. Golman tima koji je poražen Moasir Barbosa, okrivljen za neuspeh, ostatak života proveo je kao izopštenik.
“U Brazilu je maksimalna kazna zatvora 30 godina, a ja plaćam već 50 godina za nešto za šta nisam kriv”, izjavio je nesrećni Barbosa 2000, neposredno pred smrt.
Ti strahovi i dalje muče svakog Brazilca. Ako ne verujete, pogledajte kako se i danas stanovnici Rija plaše Urugvaja. Zapravo, u pitanju je odlično osmišljena reklama Pume kojom se promovišu novi dresovi reprezentacije Urugvaja za naredni Mundijal.


Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP