Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

IZREČENA PRESUDA ZA POŽAR U NOVOSADSKOJ DISKOTECI „KONTRAST“

30 godina za smrt
šestoro mladih!

Autor: Nikola N. Travica | 24.06.2014 - 08:10:00h | Komentara: 2

Viši sud u Novom Sadu osudio je na ukupno 30 godina zatvora četiri osobe zbog požara u novosadskoj diskoteci „Kontrast“, u kojoj je 1. aprila 2012. poginulo šest mladih ljudi. Vlasnik Alojz Ganić (68) osuđen je na pet godina zatvora, zakupci Slaviša Stanišić (46) i Dejan Ratković (36) na devet, odnosno sedam godina zatvora, dok je električar koji je obavljao popravke u klubu, Miroslav Papuga (50), osuđen na devet godina zatvora.

Klub „Kontrast“ posle požara

Klub „Kontrast“ posle požara | Foto: FoNet

Okrivljenima je ukinut pritvor do pravosnažnosti presude, a porodice stradalih najavile su žalbu na takvu presudu. Sudija Borivoja Papa rekao je da je osuđena četvorka proglašena krivom jer su od 1. januara 2007. do 1.aprila 2012. u Novom Sadu svesni mogućih posledica omogućili rad noćnog kluba „Kontrast“, koji je bio površine 350 metara kvadratnih. Njima se na teret stavlja da nisu postupili po navedenim merama zaštite od požara.

U stravičnom požaru koji je izbio u diskoteci „Kontrast“ 1. aprila 2012. godine oko 2.15, stradali su Marina Aničić (25) iz Čuruga, Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (28) iz Futoga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato Vuković (20) iz Kikinde.

kontrast

- Varničenje iz električnih kablova zapalilo je jastuk ispod bine, čiji plamen je zahvatio zavesu koju su u početku neki radnici pokušali da ugase, ali nisu uspeli. Posle otvaranja krova došlo je do rasplamsavanja požara. Vatra je mogla da se ugasi u početnoj fazi da su zaposleni bili obučeni u upotrebi protivpožarnih aparata - rekao je Pap, dodajući da gosti nisu bili obavešteni preko razglasa da postoji još jedan izlaz, pa se zbog toga stvorio čep zbog napada panike gostiju, što je svakako onemogućilo izlazak prisutnih.

Božo Dalmacija, otac stradale Milene, rekao je da o presudi ne može da priča, jer njegovog deteta više nema i taj gubitak mu ništa i niko nadoknaditi ne može.
- Strašno je što nisu procesuirani svi koji su krivi za ovaj proces. Tu nedostaju mnogi. Nezadovoljan sam što deo ljudi koji su krivi koliko i ova četvorica nisu ni procesuirani, niti ih ima negde. Sudija je opravdavao sve to, iako sam mu ja dao čist gantogram po kome se vidi da su deca bila živa kada su vatrogasci došli. Postoji tačno vreme razgovora moje ćerke i postoje mogućnosti da su deca mogla biti spasena – rekao je Dalmacija, dodajući da će i dalje tražiti, kako krivicu vatrogasaca, tako i nadležnih organa koji su dozvolili da takav objekat radi. Maksimalna zaprećena kazna za ovo krivično delo je 12 godina, dok je minimalna dve godine.
Poslednji komentari
  • inspektor Vreme: 24.06.2014 09:34h

    I naravno niko od nadlezne inspekcije koja je Morala da zatvori objekat zbog nemanja dozvola i uslova za rad nije i nece odgovarati.Nadam se da ce roditelji smoci snage da isteraju pravdu i ponovo uloziti zalbe za kaznjavanje i odgovornih lica iz gradske sluzbe.Kad vec sam grad ne zeli da to uradi.Sramota!

  • Sinisa Vreme: 24.06.2014 11:47h

    osuđena četvorka proglašena krivom jer su od 1. januara 2007. do 1.aprila 2012. u Novom Sadu svesni mogućih posledica omogucili rad noćnog kluba „Kontrast, pa ne verujem,a gde su inspektori koji su potpisali da objekat moze da radi?Drzava stiti svoje,cak i kad nestanu zivoti njihovom krivicom.Cuvajte se,u Srbiji je zivot jeftin...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP