Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

RASPRAVA U SUDU

Advokati Luke Bojovića ne razumeju latinicu!

Autor: D. Ćuruvija | 20.03.2014 - 14:50:00h | Komentara: 4

Suđenje Luki Bojoviću, Sretku Kaliniću, Vladimiru Milisavljeviću i Milošu Simoviću, koje je bilo zakazano za sutra, održano je juče umesto, dva dana pre zakazanog glavnog pretresa.

Suđenje je održano juče u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, a tokom višečasovnog pretresa odbrana Luke Bojovića osporavala je iskaz Sretka Kalinića koji je dao u Zagrebu nakon hapšenja u junu 2010. godine. 

Luka Bojović

Luka Bojović | Foto: FoNet

 Advokat Borivoje Borović je izjavio da se branilački tim Luke Bojovića oštro protivi izjavi Kalinića datoj na hrvatskom jeziku i na latiničnom pismu, ističući da je to nezakonito, jer je službeno pismo naše države ćirilica.

Advokat Uroša Mišića: Borivoje Borović

Ne razume hrvatski i latinicu: Borivoje Borović | Foto: AP

 - Ja kao branilac osporavam izjavu datu na hrvatskom jeziku i latinici, jer ne razumem mnoge izraze u njoj. Osim toga, Kalinić nije saslušan u Srbiji, te tako ne možemo da prihvatimo tu nezakonitu izjavu iz Hrvatske. Pored toga tražimo da se izvrši neuropsihijatrijsko veštačenje Sretka Kalinića, jer smatramo da je on bolestan čovek - rekao je Borović za ALO.RS.

On je predložio i da se sasluša otac Sretka Kalinića na okolnost pretnji upućenih Ani Simić, supruzi ubijenog Cvetka Simića, koja je na nedavnom suđenju priznala da je bila u ljubavnoj vezi sa njegovim optuženim sinom. Naime, odbrana tvrdi da je Kalinićev otac u njegovo ime prenosio preteće poruke Ani Simić.

S druge strane, Kalinićev advokat Slavko Petrić insistirao je da se saslušaju svedoci iz njegove kancelarije koji mogu da potvrde, kako je rekao, "da ga je Ana Simić pre svog svedočenja zvala i dolazila kod njega u kancelariju".

Nastavak suđenja zakazan je za 19. i 20. maj u sudnici Okružnog suda.

Poslednji komentari
  • Ћирилица Vreme: 20.03.2014 17:52h

    Апсолутно су у праву! Далеко од тога да оправдавам "занимање" оптуженог, али недопустиво је такво понашање државне институције!

  • Zlaja Vreme: 21.03.2014 07:35h

    Republika Srbija se izjasnila da je sukcesor(naslednik)SFRJ-države u kojoj su bila priznata prava nacionalnih manjina na maternji jezik i pismo između ostalog.Princip je da se stečena prava ne mogu ukidati novim Zakonom. Advokat te činjenice MORA znati,pogotovo što se radi o gospodinu koji je diplomu i status stekao pre donošenja novog Zakona koji propisuje službeno pismo. Iz navedenih razloga ocenjujem njegovo ponašanje kao bezobrazan pokušaj zloupotrebe nelegitimnog i nedorečenog propisa radi produžavanja sudskog procesa a na teret građana

  • Драгомир Vreme: 21.03.2014 20:17h

    ХРВАТСКА ЈЕ ДОБИЛА ОДГОВОР ОД СВЕТСКОГ ИНСТИТУТА ЗА ЈЕЗИКЕ КОЈИ СЕ НАЛАЗИ У ЈЕДНОМ НЕМАЧКОМ ГРАДУ ДА ИМ СЕ ЈЕЗИК НЕ МОЖЕ ПРИЗНАТИ КАО САМОСТАЛАН ИЛИ ПОСЕБАН!Јасно им је речено да говоре и пишу српским језиком!И крај приче!Па када се инате са српском ћирилицом а морају српску латиницу онда се јасно зна да народ Србије ЗВАНИЧНО има најбољу азбуку на свету!ЗВАНИЧНО!Па онда вољ ти је ћирилица или latinica,бато мој!Izem ti ja drzavu di narod srpskoga roda ne sme da koristi oba pisma koja ima?

  • Sasa M. Vreme: 23.03.2014 01:53h

    Pa Borovicu koje je pismo u tvojoj Crnoj Gori? Idi tamo milogorcu pa se bavi pravom na cirilici.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP