Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PO STANDARDIMA

Aerodrom u Bačkom jarku imao sve dozvole

Autor: N. N. Travica | 13.10.2014 - 18:05:00h | Komentara: 0

Aerodrom u Bačkom jarku, u čijoj blizini su stradali Tomislav Đorđević (64) i njegov prijatelj Bojan Joksimović (28) iz Beograda imao je sve neophodne dozvole vazdušnih vlasti Srbije. Nakon što je utvrđeno da je letilište bilo opremljeno i ispunilo sve uslove letenja, istražni organi su se usmerili na ispitivanje ljudskog i tehničkih faktora, koji su doveli do tragedije.

Sa Đorđevićem stradao i 28-godišnjak iz Beograda: Policija na uviđaju

Sa Đorđevićem stradao i Bojan Joksimović: Policija na uviđaju | Foto: R. Getel

 U skladu sa Zakonom o vazdušnom saobraćaju za sve poslove vezane za istraživanje udesa i ozbilјnih nezgoda u civilnom vazduhoplovstvu nadležan je Centar za istraživanje udesa i ozbilјnih nezgoda Srbije, koji još uvek utvrđuje razloge koji su doveli do tragedije. Aerodrom u Bačkom Jarku je uredno i u potpunosti ispunilo sve propisane standarde i u martu dobio dozvolu za upotrebu. 

- Dozvola za letilišta se izdaje na godinu dana.Svake godine dozvola nakon provere ispunjenosti uslova produžava se. Inspektori Direktorata obavjaju redovan i vanredan inspekcijski nadzor svih letilišta, terena i aerodroma registrovanih u Srbiji - kažu za ALO! u Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.
Da bi nekoupravljao ultra lakom letelicom neophodno je i da ima pilotsku dozvolu sa ovlašćenjem za upravljanje ultra lakih aviona, izdatu od strane vazduhoplovne vlasti- Direktorata civilnog vazduhoplovstva. Obuka se sprovodi u ovlašćenim Centrima za obuku pilotate kategorij ekojih je u Srbiji četiri. Dozvole sa ovlašćenjima, po evropskim standardima, izdaje Direktorat. Ovlašćenja za upravljanje ultra lakim letelicama produžava se na dve godine. Pre izdavanja dozvole i ovlašćenja, neophodna je provera zdravstvenog stanja budućeg pilota koju obavljaju ovlašćeni lekari u sertifikovanim zdravstvenim centrima za taj posao. U Srbiji postoje dva zdravstvena centra za vazduhoplovnu medicinu. 
Poslednji ispraćaj Tomislava Đorđevića, koji je poginuo u jednom od 35 ultra lakih aviona, koliko ih je registrovano u Srbiji,  zakazan je za danas u Bačkom Jarku. Prema tvrdnjama porodice i prijatelja on je sam želeo da počiva u mestu gde je razvio značajan biznis.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP