Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PRIŠTINSKI MEDIJI OBJAVILI PRODAJU SRPSKOG GIGANTA

Albanski milioner hoće „Železaru“!?

Autor: Maja Keranović | 15.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 4

Jeton Sadiku, Albanac sa britanskim državljanstvom, vlasnik „Kor grupe“, u čijem vlasništvu je fabrika aluminijuma „Lamkos“ u Vučitrnu, mogao bi da ima i većinu akcija „Železare Smederevo“. Naime, Vlada Srbije, kako piše prištinski list „Koha ditore“, ući će u završne pregovore o potpisivanju ugovora o prodaji „Železare Smederevo“ sa „Kor grupom“.

Ministarstvo  privrede negiralo da pregovara sa „Kor grupom“

Ministarstvo privrede negiralo da pregovara sa „Kor grupom“ | Foto: RAS

Jeton Sadiku, vlasnik „Kor grupe“, ponovo nudi Vladi Srbije da kupi smederevsku fabriku. Cvetkovićeva
vlada ga odbila 2012. godine

Da su pregovori o preuzimanji upravljanja Fabrikom čelika u Smederevu u završnoj fazi, potvrdio je Arlind Jupoli, portparol „Lamkosa“ .
- U završnoj smo fazi pregovora sa Vladom Srbije o sklapanju ugovora za Fabriku čelika u Smederevu - rekao je Jupoli za „Koha ditore“, ne želeći da komentariše o kakvom je ugovoru reč.


Šta su nudili 2012.
U pismu o namerama za preuzimanje „Železare Smederevo“ iz 2012, kako su mediji tada pisali, navodi se da bi „Kor grupa“ preuzela sve tri fabrike „Ju-Es stila“ - u Smederevu, Šapcu i Kučevu. Ugovorom bi se obavezali i na izgradnju pogona za proizvodnju koksa u Smederevu, gde bi u narednih pet godina uložili 500-600 miliona dolara. U tom pismu stoji da bi „Kor grupa“ garantovala i promet čelika od 100 miliona evra koji bi isporučivala svojoj fabrici u Vučitrnu na Kosovu. Na taj način, ta kompanija uspela bi da zatvori ceo proizvodni ciklus u nekoliko stotina kilometara.

„Kor grupa“ je nastupila, kako navodi prištinski list, u konzorcijumu sa kompanijom „Metalfer“ iz Srbije i „Trasti“ iz Italije. Najveći deo akcija će imati „Kor grupa“, koja je vlasnik i „Lamkosa“.

U Ministarstvu privrede kažu za „Alo!“ da nisu učestvovali u pregovorima niti su imali bilo kakvu pisanu ili usmenu komunikaciju sa „Kor grupom“. Inače, „Kor grupa“ je još 2012. iskazala zainteresovanost za kupovinu „Železare“.
Naime, samo dva dana nakon što je Vlada Srbije, na čijem čelu je tada bio Mirko Cvetković, zvanično preuzela „Ju-Es stil“, četiri direktora „Kor grupe“ iz Londona i Dubaija doleteli su privatnim avionima u Beograd i tada su o detaljima preuzimanja razgovarali sa tadašnjim ministrom ekonomije Nebojšom Ćirićem. Nakon što su predočili namere, po dogovoru su nekoliko dana kasnije te namere uputili i u pisanoj formi.

Dugovi se gomilaju dok se čeka  kupac: „Železara Smederevo“

Dugovi se gomilaju dok se čeka kupac: „Železara Smederevo“ | Foto: Nenad Pavlović

- Osim sa tom firmom, u tom periodu razgovarali smo i sa drugim zainteresovanim firmama. Nakon prvog sastanka, a kako je reč o pretežno trgovačkoj firmi, zauzeli smo stav da se na tome završi jer je moj stav bio i još uvek je da „Železaru“ treba da preuzme ozbiljna velika međunarodna firma, a najbolje bi bilo da je to proizvođač u oblasti čelika ili proizvođač u nekoj sličnoj industriji. „Kor grupa“ nije bila proizvođač i zato daljih razgovora nije ni bilo - kaže za „Alo!“ bivši ministar Nebojša Ćirić.

„Metalfer“ negira pregovore
„Metalfer“ negira da pregovara o preuzimanju „Železare Smederevo“. U saopštenju „Metalfera“ navodi se da kompanija u takvim razgovorima nije učestvovala niti ima saznanja da su obavljeni.
- Naša kompanija, koja je vlasnik železare u Sremskoj Mitrovici, u prethodnom periodu ulagala je ogromne napore i vodila isključivo razgovore o boljem plasmanu i povećanju prodaje gotovih proizvoda smederevske železare, kao i povoljnijoj nabavci sirovina, a u cilju oporavka kompanije koja je ključni stub metalne industrije Srbije, čiji smo i mi deo - ističe se u saopštenju „Metalfera“.

Poslednji komentari
  • Veljko949 Vreme: 15.04.2014 07:54h

    Treba sačekati. Možda se i grupa Darka Šarića javi u vezi Železare Smederevo.

  • prle Vreme: 15.04.2014 08:21h

    Ha ha pa ovo isto bi i Saric uradio,al mu ne daju.Sad ce neki drugi nastaviti sa "ulaganjem" u Srbiju.

  • bane Vreme: 15.04.2014 08:39h

    U livnici LJIG albanci stoje iza vlasnika

  • zoran Vreme: 15.04.2014 09:26h

    Pre su nas pozivali na demonstracije protiv njih a sad će nam ih dovesti da nam budu gazde.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP