Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ALO! SAZNAJE

Atentator na Đinđića može na slobodu!

Autor: D. Ćuruvija - A. Dimitrovska | 16.08.2013 - 23:00:00h | Komentara: 3

Bivši pripadanik „crvenih beretki” Željko Tojaga (43), koji je osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubistva premijera Zorana Đinđića kod sadašnje „Kombank arene” 21. februara 2003., mogao bi da se nađe na slobodi, jer je odslužio dve trećine kazne, saznaje „Alo!”.

Tojaga, koji kaznu izdržava u požarevačkom zatvoru „Zabela”, sada može da podnese zahtev za prevremeno puštanje na slobodu, pošto su se u aprilu ove godine stekli uslovi za to.

Željko Tojaga

Željko Tojaga ma suđenju| Foto: Dalibor Danilović


Pele prvi napustio zatvor


Prvi osuđenik za učešće u ubistvu srpskog premijera, koji je izašao na slobodu je Saša Pejaković zvani Pele (41), bivši pripadnik „crvenih beretki”. On je polovinom marta izašao sa izdržavanja osmogodišnje kazne zatvora na koju je osuđen zbog pomaganja ubicama Đinđića. Kaznu je izdržao u sremskomitrovačkom zatvoru, a izašao je mesec dana ranije, nakon što mu je uvažena molba za uslovni otpust. Pejaković je osuđen jer je od 12. do 20. marta 2003. pomagao u skrivanju Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića Kuma, tako što ih je vozio automobilom po Beogradu i okolini.

- Tojaga još uvek ne zna šta da čini i mora da se dogovori sa svojim advokatima oko podnošenja zahteva za uslovni otpust - kaže naš sagovornik.
Tojagin advokat Krsto Bobot potvrdio je juče za „Alo!” da njegov klijent može da podnese molbu za uslovni otpust, ali da još nisu odlučili kada će to da učine.

Presudom Specijalnog suda za organizovani kriminal od 23. maja 2007.godine, veće sudije Nate Mesarović osudilo je Tojagu na 30 godina zatvora, ali je krajem 2008. Vrhovni sud Srbije uvažio žalbe odbrane i prepolovio mu kaznu.
U obrazloženju odluke, navedeno je da je procenjeno da je Tojaga učestvovao samo u jednoj radnji izvršenja krivičnog dela (pokušaj ubistva Đinđića).
Tojaga se tereti da je sa Zvezdanom Jovanovićem Zvekijem (48) iz „zolje” planirao da puca na kolonu automobila premijera Đinđića. Međutim, od ovog plana su, prema izjavi Jovanovića, datoj u policiji, odustali jer, kako je rekao: „To bi bio masakr”.

Tojaga je na suđenju negirao da je kod Bubanj potoka 16. februara 2003. i kod tadašnje hale „Limes”, „zoljom” trebalo da gađa kolonu u kojoj je bio premijer.

U sudu i dalje zadržane Đinđićeve štake, košulja, pantalone, sako i cipela

Zoran Đinđić | Foto: Beta - Nenad Petrović

On je izjavio da od 16. do 21. februara 2003. godine, nije ni „silazio s Kopaonika”. Pokazao je i novinarsku fotografiju rekonstrukcije pokušaja ubistva premijera kod hale „Limes”, tvrdeći da „zoljom” nije moguće gađati automobil u pokretu sa bočne strane.
Tojaga je izjavu Zvezdana Jovanovića iz policije, u kojoj je rekao da je iz Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije on bio upleten, nazvao lažnom.
Tvrdio je da nikada nije video Dušana Spasojevića, da ne poznaje članove zemunskog klana i da jedino zna Milorada Ulemeka Legiju.

„Znao sam ga kao dobrog vojnika, imao je svojih bubica, ali je prema meni pokazao dobru stranu. Ne verujem da je umešan u atentat na premijera, više ni u šta ne verujem”, kazao je on u februaru 2004. Legija je na suđenju rekao da ne zna ko je bio najbolji snajperista u JSO, ali da je Željko Tojaga Žmigi bio doktor za „zolju”.

Štrajkovao glađu u zatvoru

Tojaga je, prema rečima njegovih advokata, duže vreme štrajkovao glađu u samici beogradskog Centralnog zatvora. Oni su tvrdili da je Tojaga počeo štrajk mesec dana posle hapšenja, u februaru 2003. i da je jeo samo hleb i pio vodu, zbog čega je smršao 20 kilograma. Tojaga se sada nalazi u Sedmom paviljonu, strogo čuvanom delu požarevačkog zatvora, a boravi u grupnoj sobi.

Poslednji komentari
  • goran Vreme: 17.08.2013 00:22h

    treba njemu dozivotna robija kakvi su ovo zakoniu srbiji pustate ubice na slobodu onaj ko ga pusta I njega sa njim u zatvor

  • xxx Vreme: 17.08.2013 07:26h

    Dosta vise o tom Djindjicu,koji je unistio Srbiju on i njegova stranka.Nicim on nije zasluzio da se o njemu toliko prica.Kratku pamet imamo

  • rokisa Vreme: 17.08.2013 18:26h

    Stvarno treba vec jednom prestati dizanjem na nebo *vizionarstvo* I podsetiti nardod na ono sto je ostalo kao posledica te *vizije*.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP