Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

UZDRMANI BEZBEDNOSNI KRUGOVI NOVIM ISKAZIMA O SPREZI DRŽAVE S KRIMINALCIMA

BAGZI: Policajci
i „zemunci“ oteli
dete biznismena!

Autor: B. Jelovac - I. Kljajić | 26.05.2013 - 15:08:00h | Komentara: 1

Posle punih 16 godina od otmice pokojnog Novaka Stevanića (22) istraga o ovom slučaju i danas talasa duhove u bezbednosnim krugovima. Naime, kako “Alo!” ekskluzivno saznaje, do sada je iskaz dalo 13 pripadnika “zemunskog klana” i policijskih inspektora koji su u to vreme vodili slučaj. Zaštićeni svedok Dejan Milenković Bagzi (43) potvrdio je sumnje porodice da je u otmici učestvovao i policajac, dok pojedini pripadnici klana, koji su i priznali svoje učešće, iz straha za svoje porodice ne žele da iznose detalje.

Dejan Milenković Bagzi

Iskaze su u policiji pored Milenkovića dali i Sretko Kalinić, braća Miloš
i Aleksandar Simović i nekoliko policajaca koji su radili na slučaju

Dejan Milenković dao je izjavu da je Dušan Spasojević
radio za policiju tokom devedesetih. Celu priču o
otmici i krađi nakita, dijamanata i novca čuo je u objektu „Kotobanja“ u Surčinu, koji koristi Ljubiša Buha Čume

Policajci su izjavili da su potpuno profesionalno radili svoj posao nakon otmice u avgustu 1997., da istraga nije davala rezultate, a neki i ponovili svoja tadašnja ubeđenja da je mladić fingirao svoje kidnapovanje. U istrazi koju je ponovo pokrenulo Više tužilaštvo sa beogradskom policijom, izjave u svojstvu građana o otmici sina vojnog inženjera i beogradskog biznismena, koji je na kraju 13. aprila 1998. izvršio samoubistvo, kako saznajemo do sada su dali zaštićeni svedoci Dejan Milenković i Ljubiša Buha Čume (49), „zemunci“ Aleksandar (37) i Miloš Simović (34), Sretko Kalinić (39), Nikola Bajić (44) i Dragan Miladinović (42) zvani Gagec. Iskaze su dali i bivši policajac Milan Radukić (50), penzionisani Mirko Simatović (64) i danas aktivni u službi Radomir Nerandžić (52), Vladimir Mijomanović (39) i Jadranko Petković (53), kao i Novakov otac Zoran Stevanić.

Šiptar i Kum

Mile Luković Kum i Dušan Spasojević Šiptar

Šiptar prvi put hapšen 1994.
U stanu i na ulaznim vratima Stevanića odmah nakon otmice su nađeni otisci za koje je kasnije potvrđeno da pripadaju Dušanu Spasojeviću. Policajci koji su saslušani u novoj istrazi naveli su da su 1997. tragovi sa lica mesta upoređivani ručno kroz bazu podataka registrovanih lica i da je otuda, tek uvođenjem automatske obrade, instalirane 2004., sistem tek tada izbacio identifikaciju otiska dlana. Sam Spasojević prvi put je hapšen 1994. zbog obijanja automobila, a potom sledeće godine kada mu je nađen “škorpion” u stanu. Policajac kog je Bagzi označio kao učesnika otmice izjavio je, takođe, da nije znao ništa o otmici, ali je priznao je da mu je Spasojević bio “registrovani informator” još od 1996. Kako je naveo „da sam znao da ima bilo kakve veze sa nekim krivičnim delom bio bi procesuiran“.

- Bagzi je svedočio da zna da su u otmici sa sada pokojnim vođama klana Dušanom Spasojevićem Šiptarom i Miletom Lukovićem Kum, učestvovala još dvojice pripadnika klana, čija je imena naveo. Međutim, otkrio je i ime zemunskog policajca za kog tvrdi da je bio Spasojevićev čovek od poverenja jer mu je automobilom i službenom legitimacijom pružao zaštitu dok je nosio drogu. Kako je rekao za celu priču je čuo svojevremeno u „Kotobanji“ u Surčinu, jer se povela priča da su teško otvorili sef i da su nekome ostali otisci – kaže naš izvor blizak istrazi.

Nakon otmice Novak je i ispričao da su ga otele osobe sa policijskim legitimacijama koje su ga odvele u magacin Državne bezbednosti u beogradskom brodogradilištu i mučile 12 sati dok im nije otkrio gde porodica drži nakit i novac.

- Pojedini pripadnici “zemunskog klana”, od kojih su neki i direktni učesnici u otmici, kako su izjavili ne žele da iznose detalje pošto su kako kažu neki akteri na slobodi, te ne žele da ugroze bezbednost svojih porodica – kaže naš izvor.

Kotobanja

Kompleks „Kotobanja“ u Surčinu

Policajci koji su vodili slučaj u to vreme podrobno su objasnili da su intezivno radili na slučaju, ali i potvrdili da su sumnjali da je u pitanju fingiranje krivičnog dela.

- Tražili smo i poligraf Stevanića, koji je pokazao da mu iskaz nije u potpunosti istinit. Našli smo i taksistu koji ga je te večeri po njegovim rečima dovezao od brodogradilišta odakle su ga otmičari pustili. Jedini koji je odgovarao opisu rekao je da nije te večeri vozio. Komšije u njihovoj zgradi gde su sekli sef nisu čule ništa sumnjivo. Te 1997. godine nismo imali nikakva saznanja da je Spasojević mogao da bude akter ovog krivičnog dela – prenosi naš izvor delove iskaza policajaca.

Ljubiša Buha Čume

Ljubiša Buha Čume | Foto: Nebojša Marković

 
Iz stana Zorana Stevanića, inače poznatog i kao jednog od konstruktora tenka T84, odneto je 4,5 kilograma zlata i dijamanata i 70.000 nemačkih maraka. I dok policija nije imala saznanja sumnjajući u fingiranje, Novak se „psihički opterećen onim što mu se dogodilo, depresivan i u strahu da se to ne ponovi“ kako je to u iskazu naveo njegov otac Zoran Stevanić (63), u aprilu sledeće godine ubio, pucajući sebi u glavu u njihovom porodičnom stanu.

Otac obijao pragove za pomoć
Otac pokojnog Novaka svedočio je da nakon otmice nije verovao sinu kad mu je pričao da ga je otela policija, a potom opisao sve golgote kroz koje je prošao, nakon što mu se sin ubio, pokušavajući uzaludno da sazna ko su počinioci.

Novak Stevanić

- Ispričao je da je kucao na sva vrata u tužilaštvu i policiji, da su mu mnogi davali informacije, ali da su potom govorili da su ometani u radu, prisluškivani i slično... Tek 2005. iz UBPOK-a su tražili da se uporede tragovi iz stana i tada je i potvrđeno da pripadaju Dušanu Spasojeviću, koji je ubijen 2003. – navodi naš izvor, napominjući da je Stevanić na kraju govoreći o slučaju koji nije rešen ni posle 16 godina naveo da smatra da je delo počinio „zemunski klan“ ali u saradnji sa policijom i tadašnjim bezbednosnim službama.
Poslednji komentari
  • Sava Vreme: 27.05.2013 02:35h

    Bgazi i Cume su opet samo slusali od Spasojevica o zlocinima ? Da li su slusali i za Momira Gavrilovica u Kotobanji,posto je "zemunski klan" bio u zatvoru ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP