Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

ON IZGLEDA SVE ZNA

Bagzi svedoči o ubistvu Ćuruvije

Autor: Tanjug / Pressonline | 31.01.2014 - 14:32:00h | Komentara: 0

U Tužilaštvu za organizovani kriminal u toku je svedočenje Dejana Milenkovića zvanog Bagzi u okrviru istrage protiv osumnjičenih za ubistvo novinara i vlasnika lista "Telegraf" Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999. godine.

Slavko Ćuruvija

Slavko Ćuruvija | Foto: Nebojša Raus

Milenković daje izjavu kao svedok, rečeno je Tanjugu u tom tužialštvu.
On je prvi svedok u toj istrazi koja je započela hapšenjem dvojice osumnjičenih 14. januara.
Milenković je inače svedok saradnik u procesima za ubistvo premijera Srbije Zorana Ðinđića i na suđenju "zemunskom klanu" i o njegovoj bezbednosti brinu se posebne jedinice policije. I tokom tih procesa pričao je pored ostalog i o svojim saznanjima o ubistvu novinara.

Dejan Milenković Bagzi

Dejan Milenković Bagzi | Foto: Saša Maričić

Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi istragu za ubistvo ćuruvije protiv tadašnjeg šefa Državne bezbednosti Radomira Markovića, šefa beogradskog centra DB-a Milana Radonjića, načelnika Šestog odeljenja tog centra Ratka Romića i pripadnika posebne službe obezbeđenja u DB-u Miroslava Kuraka.

Radonjić i Romić su uhapšeni 14. januara i nalaze se u pritvoru, dok Marković u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora. Kurak je u bekstvu i za njim će biti raspisana poternica.
Prema naredbi za sprovođenje istrage Marković i Radonjić se terete kao nalogodavci, a Romić i Kurak kao izvršioci ubistva.
Ključni svedok u ovoj istrazi je i nekadašnji komadant Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija koji u požarevačkom zatvoru izdržava kaznu od 40 godina zatvora, kao i još dva lica čiji identitet nije saospsten iz bezbednosnih razloga.
Ulemek je o ubistvu Ćuruvije progovorio krajem prošle godine i istražnim organima dao podatke koji su pomogli rasvetljavanje tog slučaja.
Slavko Ćuruvija ubijen je na Uskrs, 11. aprila 1999, u jeku NATO bombardovanja SR Jugoslavije. Ubistvo je izvršeno oko 17 časova u Beogradu, u Svetogorskoj ulici (u to vreme Ive Lole Ribara), u prolazu ispred broja 35, gde su se nalazile prostorije marketing službe Dnevnog telegrafa, a na četvrtom spratu i stan u kome je Ćuruvija živeo.
Ubice su u Ćuruviju ispalile 17 metaka, a zatim ga "overile" i jednim pucnjem u glavu.
Sa njim je tada bila njegova nevenčana supruga, istoričarka Branka Prpa.
Na vlasti u Srbiji je bila koalicija SPS, JUL i SRS.
Radomir Marković je uhapšen u februaru 2001. Osuđen je na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina zbog ubistva Ivana Stambolića 25. avgusta 2000. godine i četvorice članova SPO u atentatu na vođu SPO - Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali, 3. oktobra 1999.
Radonjiću i Romiću sudi se u Višem sudu u Beogradu za pomaganje u pokušaju ubistva Draškovića u Budvi 2000. godine. Prvostepeno su bili osdujeni na osam i sedam godina zatvora, ali je ta presuda ukinuta i naloženo je novo suđenje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP