Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

IZREČENE PRESUDE ČLANOVIMA STEČAJNE MAFIJE

Batinom sinu pet godina robije!

Autor: A. Dimitrovska | 16.05.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Afera „stečajna mafija“ juče je posle sedam godina konačno dobila epilog presudom kojom su u Specijalnom sudu akteri osuđeni na ukupno 57 godina robije zbog višemilionskih malverzacija u stečajnim postupcima.

Goran Kljajević (levo) i Sekula Pjevčević (u sredini)

Goran Kljajević (levo) i Sekula Pjevčević (u sredini) | Foto: Emil Čonkić

Od 34 optužena „stečajca“, 16 je osuđeno na kazne od jedne do devet godina zatvora, a iako se šteta koju su zloupotrebama navodno naneli procenjivala na nekoliko desetina miliona evra, ukoliko presuda postane pravosnažna, moraće da vrate manje novca.


Goranu Kljajeviću, bivšem predsedniku Trgovinskog suda, izrečena je zatvorska kazna od šest i po godina, bankaru Sekuli Pjevčeviću, bivšem direktoru Kreditno-eksportne banke devet, dok su begunci Slobodan Radulović, bivši direktor „C marketa“, i Miljko Živojinović, stečajni upravnik Građevinskog preduzeća „Rad“ i sin poznatog glumca Velimira Bate Živojinovića, osuđeni u odsustvu na po pet godina robije.

Sudija Delinka Đurđević, bivša Kljajevićeva koleginica, osuđena je na četiri godine zatvora, Jelica Živković, nekadašnja direktorka Poštanske štedionice, zbog primanja mita na tri godine, a advokatu Nemanji Joloviću izrečena je kazna od dve i po godine zatvora.

Miljko Živojinović

Miljko Živojinović | Foto: RAS


Pjevčević, Živkovićeva i Radulović, osim zatvorske, dobili su i novčanu kaznu kojom su obavezani da plate po 800.000 dinara u roku od mesec dana od pravosnažnosti presude. U suprotnom će ta mera biti preinačena u zatvorsku, koja će se računati kao 1.000 dinara za dan iza rešetaka.
Raduloviću će takođe biti oduzeto oko dva miliona evra, koje je dobio od Mike Brašnjovića (ubio se u pritvoru 2006) za mahinacije sa „C marketom“, a Kljajeviću, kome je izrečeno i pet godina zabrane obavljanja sudijske funkcije, 5.081 evro, koliko mu je Brašnjović dao za porodično letovanje na Krfu, kao i oko 113.000 dinara. Pjevčeviću će biti oduzeto oko šest miliona dinara koje je nezakonito stekao, dok su Živojinović i Đurđevićeva obavezani da solidarno plate GP „Rad“ naknadu delimične štete od 142.228 evra. Inače, Štedionica je u odštetnom zahtevu tražila 909.608.780 dinara i 3.684.214 evra, a „C market“ 1,7 milijardi dinara!

Slobodan Radulović

Slobodan Radulović | Foto: Marija Janković


Ukoliko Apelacini sud potvrdi presudu, na koju je odbrana juče najavila žalbe, pojedini osuđeni će se brzo naći na slobodi jer su mahom proveli oko dve godine u pritvoru, od hapšenja u aprilu 2006. godine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP