Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MALOLETNICE

Beže od kuće zbog momaka s interneta

Autor: Blic | 15.12.2014 - 21:25:00h | Komentara: 1

U Novom Sadu svake godine 10 devojčica preko društvenih mreža upozna momka zbog koga pobegnu od kuće, pa ih policija vraća roditeljima.

Od početka godine Policijskoj upravi u Novom Sadu čak 47 puta prijavljen je nestanak maloletnica među kojima su neke bežale od kuće, a pojedine napuštale ustanove socijalne i dečje zaštite u kojima su smeštene.

Postavljanje  slika na internet  je isto kao da ih  objavljujete na  televiziji Dragan Varagić

Maloletnice su najugroženija grupa na internetu | Foto: Profimedia

 Biljana Kikić Grujić, kriminolog iz Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih, kaže da 10 maloletnica godišnje preko interneta upozna momka zbog koga beže od kuće, a jedino što roditeljima u tim situacijama preostane je da se za pomoć obrate policiji.

- Maloletnice su najugroženija grupa na internetu, a roditelji nisu o tome dovoljno obavešteni. Neretko se dešava da upoznaju muškarce zbog kojih pojedine odlaze od kuće. To pokazuje koliko su devojčice ugrožene i koliko su laka mete za pedofile - kaže Kikić Grujić.

Upravo iz tog razloga potrebno je edukovati roditelje i decu o opasnostima koje vrebaju na internetu.

Nedavno je zabeležen slučaj u okolini Novog Sada kada je maloletica upoznala dečka preko Fejsbuka, zaljubila se i pobegla.

- Roditelji nisu znali gde im je dete, pa su o svemu obavestili policiju. Nakon manje potrage, maloletnica je nađena kod momka s kojim se dopisivala preko Fejsbuka. Navodno se zaljubila i otišla da živi s njim, a roditeljima ništa nije rekla o tome. Plašila se da je njeni ne grde i nije znala kako bi oni reagovali, pa je stvar uzela u svoj ruke, ali ju je policija nakon kraće istrage našla i vratila kući – kaže Kikić Grujić.

Dragana Ćorić, predsednica Udruženja “Roditelj”, kaže da je uloga roditelja u vaspitanju dece najbitnija.

- Obaveze i brz način života ne smeju biti opravdanje za loše vaspitanje dece koja su sve otuđenija. Osećaj otuđenosti donose nove tehnologije i novi način komunikacije. Maloletnici sve manje vremena provode u intrakciji s vršnjacima i roditeljima i, nažalost, dolazi do neslaganja, pa i odlaska od kuće - kaže Ćorić.
Aleksandar Šibul, psihoterapeut, kaže da deca beže od roditelja u slučajevima kada im je odnos poremećen ili su zlostavljana.

- Neretko maloletnice koje beže od kuće nemaju normalnu komunikaciju sa roditeljima, a ima i onih koje su psihički i fizički maltretirane – kaže Šibul. 
Poslednji komentari
  • soko Vreme: 17.12.2014 10:13h

    maloletnice, vise na tom fejsu, zavisne su... mozgovi im ne funkcionisu cim nisu upoznate o mogucim problemima...laznim profilima manijaka... zato zavrsavaju na ulici ,ili kod nekog manijaka, ubice...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP