Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

NOVA BRUKA! APELACIONI SUD ODBIO PREDLOG TUŽILAŠTVA ZA STROŽU KAZNU

Biljaninom dileru
smanjena kazna!

Autor: D. Ćuruvija | 26.02.2014 - 16:00:00h | Komentara: 5

Milošu Stanojčiću zvanom Šone (29) iz Beograda, koji je bio osuđen na tri i po godine zatvora zbog prodaje droge književnici Biljani Srbljanović (42) i Aleksandri T., Apelacioni sud smanjio je kaznu za pola godine, ekskluzivno saznaje „Alo!“. Stanojčić je u žižu javnosti dospeo 1. decembra 2011. kada je na Dorćolu Srbljanovićevoj prodao 0,87 grama kokaina, nakon čega su uhapšeni.

Biljana Srbljanović

Biljana Srbljanović

Zabrana

 

Miloša Stanojčića (29), koji je bio osuđen zbog prodaje droge književnici Biljani Srbljanović (42), Apelacioni sud častio šest meseci kraćim boravkom u ćeliji - sa
prvobitne tri i po na tri godine zatvora

Iako je tužilaštvo tražilo veću kaznu za Stanojčića, navodeći da bi bila „adekvatna stepenu društvene opasnosti i krivice okrivljenog“, Apelacioni sud je žalbu odbio navodeći da je blaža kazna „primerena i dovoljna mera za ostvarenje svrhe kažnjavanja“.
Prema mišljenju Apelacionog suda, Viši sud je od olakšavajućih okolnosti na strani Stanojčića imao u vidu njegovo izraženo kajanje, mladost i korektno držanje pred sudom, ali prilikom odmeravanja kazne tome nije dao odgovarajući značaj, posebno što za optuženog nije našao otežavajuće okolnosti.

Apelacioni sud je zbog toga preinačio presudu i naveo da je blaža kazna primerena olakašavajućim okolnostima „te da se ista pokazuje nužnom, neophodnom i dovoljnom merom za ostvarenje svrhe kažnjavanja“. Stanojčiću se u kaznu uračunava i vreme provedeno u pritvoru od 16. januara 2012. do 4. jula 2012. kada je, nakon izricanja kazne, pušten na slobodu.

Stanojčića od veće kazne spaslo „izraženo kajanje,
mladost i korektno
držanje pred sudom“

Supruga Gabrijela Kelera (65), bivšeg francuskog ambasadora u Beogradu, koja je bila optužena za držanje kokaina, pred početak suđenja sklopila je dogovor sa tužilaštvom o primeni oportuniteta, pa je u humanitarne svrhe uplatila 200.000 dinara (Gradskom sekretarijatu za zdravstvo), zbog čega joj je oprošteno posedovanje droge. Ona se nijednom nije pojavila na suđenju, čak ni da svedoči, iako joj je sud uputio dva poziva. Srbljanovićeva je u policiji priznala da je drogu držala za ličnu upotrebu, dok se kod istražnog sudije branila ćutanjem.
Kako je „Alo!“ pisao, ona je u policiji izjavila da je dva puta kupila kokain, svaki put koristeći poseban broj telefona koji je isključivo koristila za kupovinu droge. Tog 1. decembra 2011. godine u popodnevnim satima, Biljana Srbljanović je, kako stoji u zapisniku, sa svog mobilnog telefona poslala SMS Stanojčiću, nakon čega je on s njom kontaktirao. Tada su se dogovorili da se nađu u blizini zgrade na Dorćolu u kojoj ona stanuje kada je u Beogradu. Stanojčić je došao na tu adresu i dao joj PVC paketić, u kojem je bilo 0,87 grama kokaina, a ona je njemu za to platila 60 evra. U zapisniku stoji i da je četiri dana ranije na isti način Srbljanovićeva pazarila jedan gram, takođe za 60 evra, od istog dilera. Prilikom saslušanja u policiji, ona je potvrdila da je u dva navrata kupila kokain i to je detaljno opisala.

Biljana Srbljanović

Ispred ove zgrade spisateljica je za 60 evra kupila drogu od Miloša Stanojčića

Šoneta joj preporučio poznanik

Spisateljica je u policiji priznala da je od Stanojčića kupila kokain 25. novembra 2011. i da joj ga je preporučio poznanik. „1. decembra 2001, negde oko 18 sati, poslala sam poruku Šonetu u kojoj sam ga pitala da li je u gradu, a on me je odmah pozvao, pa smo se dogovorili da me nazove kada bude došao blizu moje zgrade. Nakon dvadesetak minuta, Šone mi je poslao poruku ‚ovde sam‘ ili ‚tu sam‘, nakon čega sam ja sišla iz svog stana, tačnije ispred svog ulaza, gde sam videla Šoneta, koji je stajao između kontejnera i mog ulaza. Pošto sam mu prišla, malo smo popričali, nakon čega me je Šone pitao „koliko“, na šta sam mu rekla „jedan“, pa mi je iz svoje ruke dao PVC paketić sa kokainom, a ja njemu ponovo 60 evra. Taj paketić sam stavila u desni džep svojih pantalona. Nakon toga, Šone je otišao u pravcu svog vozila, a ja sam krenula u obližnji frizerski salon. Ubrzo zatim, prišli su mi policijski službenici, koji su kod mene u desnom džepu pronašli PVC paketić sa kokainom“, stoji u policijskoj izjavi Biljane Srbljanović.

Poslednji komentari
  • aleksa Vreme: 26.02.2014 17:26h

    Ala je SNS formirao Sudstvo ,svaka im cast.Blamaza za ovu Vladu u ostavci.

  • andrija Vreme: 26.02.2014 18:15h

    sve je receno...i pravosudje i drustvo i moral....sve je objasnjeno.hvala novinarima sto sve lepo otkriju,zapamte i prezentiraju javnosti..

  • Doktor Vreme: 26.02.2014 23:59h

    Kakvo vredjanje inteligencije. Nacelo oportuniteta??? Neko plati i ostane na slobodi a neko guli godine kazamata. Strasno. I kakva crna mladost kao olaksavajuca okolnost??? Ovaj diler ima 30 a ne 14 godina. Srbijo, stidi se.

  • Kekec Vreme: 27.02.2014 09:28h

    Zbog ovakvih likova i sudija stidim se što sam državljanin Srbije.

  • ekli Vreme: 27.02.2014 09:32h

    IMENA SUDIJA I TUZIOCA U JAVNOST DA SRBIJA ZNA KOGA PLACA! GDE JE SADA SELAKOVIC (NAJBOLJI MINISTAR) DA IZDA SAOPSTENJE PO 1001 -VI PUT KAKO TREBA DA SE IZVRSI REFORMA PRAVOSUDJA. MISLIO SAM DA JE TADIC NAJVECI PRODAVAC MAGLE NA BALKANU, OVI SU GA ZAJ....I.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP