Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PONAVLJANJE SUĐENJA

Bivšem Arkanovom telohranitelju ukinuta presuda za iznudu!

Autor: Tanjug | 18.03.2014 - 16:41:00h | Komentara: 0

Apelacion sud u Beogradu ukinuo je presudu kojom su Zvonko Mateović i još dvojica optuženih za iznudu od 122.400 evra i 650.000 dinara i naložio da im se sudenje ponovi, objavljeno je na sajtu suda.

Zvonko  Mateović (u  sredini) s  advokatom

Zvonko Mateović (u sredini) s advokatom | Foto: Miloš Perić

Mateović, koji je javnosti poznat kao telohranitelj ubijenog Željka Ražnatovića Arkana, ukinutom presudom je bio osudjen na četiri godine zatvora, kao i Darko Branković, dok je Ivica Fajferić bio osudjen na tri godne zatvora.


Mateović i Branković su optuženi da su, uz pomoć Fajferića, od septembra 2008. godine upućivali ozbiljne pretnje po život Goranu M. i njegovoj porodici, kako bi iznudili novac.

Najpre su mu Mateović i Branković pozajmili novac u iznosu od oko 47.500 evra, a potom od njega uzeli automobil ukupne vrednosti od 122.400 evra i 650.000 dinara.
Goran M. je slučaj prijavio policiji, pa su Mateović i Branković uhapšeni nakon što su pokušali da od oštećenog iznude deo novca, u iznosu od 8.000 evra, a ubrzo je uhapšen i Fajferić. Sada se brane sa slobode.

Po nalaženju Apelacionog suda prvostepena presuda zahvaćena je bitnom povredom odredaba krivičnog postupka, s obzirom na to da je izreka presude nerazumljiva.

U obrazloenju reenja Apelacionog suda se, izmedu ostalog, navodi da se iz prvostepene presude ne vidi da li je u iznos od 122.400 evra za koji se okrivljeni terete, uračunat iznos od 47.500 evra koji je oteceni pozajmio, pri čemu je nejasno da li je oteceni navedeni novcani iznos od 47.500 evra pozajmio samo od Mateovića ili i od Brankovića.

Takodje, nejasno je i da li je u iznos od 122.400 evra uračunata vrednost dva automobila koja je otećeni predao Mateoviću i Brankoviću, kao i da li je otećeni za svoje vozilo, koje je predao licu pod nadimkom SV da ga proda za iznos od 7.000 evra, dobijeni novac dao Mateoviću i Brankovicu, to je od znacaja za visinu protivpravne imovinske koristi za koju se okrivljeni terete, navodi sud.

Pored toga, osnovano se izjavljenima albama ukazuje da je izreka prvostepene presude nejasna, jer se okrivljeni oglaavaju krivim za period koji im nije stavljen na teret optunim aktom Javnog tuioca.

Mateović je javnosti poznat kao telohranitelj ubijenog predsednika Stranke srpskog jedinstva Željka Ražnatovića Arkana.

On je, prilikom atentata na Ražnatovića u hotelu "Interkontinental" u Beogradu 2000. godine, ranio Dobrosava Gavrića, koji je kasnije pravosnažno osudjen na 30 godina zatvora kao izvršilac ubistva, ali je u bekstvu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP