Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

POČEO SUĐENJE ZA ZLOUPOTREBE U GALENICI

Bivši direktor tvrdi da nije kriv

Autor: Agencije | 02.03.2015 - 12:50:00h | Komentara: 0

Pred Specijalnim sudom u Beogradu danas je počelo sudjenje za zloupotrebe u preduzeću Galenika, a bivši direktor te farmaceutske kompanije Nenad Ognjenović i još osmoro optuženih negirali su krivicu.

| Foto: Dušan Milenković

- Nisam izvršio krivična dela koja mi se stavljaju na teret, rekao je Ognjenović u kratkom obraćanju pred sudskim većem.
Ostali optuženi, takođe su se izjasnili da nisu krivi ni po jednoj tački optužnice.
Optužnica, pored Ognjanovića, tereti nekadašnjeg direktora Velefarma Dragoljuba Vučićevića, kao i direktora Farmatrejda Radoslava Sekulića, koji je u međuvremenu umro, pa je postupak protiv njega obustavljen.
Optuženi su i vlasnik zanatske radnje i privrednog društva "Livnica Jeremić" Miodrag Jeremić, zamenik generalnog direktora Galenike Goran Orlić, vlasnik radnje "Pavlović" Dragan Pavlović, odgovorna lica u privrednim društvima "Farmanari" i "Unihemkom" Željko Jovović i Ljubica Prica, odgovorno lice u privrednom društvu "Trgošped-trans" Milan Vladović, kao i sudski veštak i ovlašteni procenitelj Željko Birmančević.
Kako bi, posle višemesečnog odlaganja, suđenje počelo danas, predsedavajući sudskog veća Dušan Milenković odlučio je da razdvoji postupak u odnosu na drugooptuženog Dragoljuba Vučićević, bivšeg direktora "Velefarma".Vučićević se danas nije pojavio u sudnici zbog bolesti i zakazane operacije srca za 12. mart.
- Nije reč o opstrukciji postupka, on bi danas trebalo da bude primljen na kardiohirurgiju na Dedinju i zato nije mogao da iznese odbranu, niti će to moći da učini do aprila, rekao je njegov branilac advokat Dušan Ignjatović koji se nije složio sa odlukom suda o razdvajanju postupka.
Sudjenje za zloupotrebe u Galenici biće nastavljeno sutra iznošenjem odbrane optuženih.
Po optužnici koja se zasniva na šest tačaka, Ognjanović i ostali se terete da su oštetili "Galeniku" za oko 900 miliona dinara.Po prvoj tački optužnice, Ognjenoviću i Vučićeviću se stavlja na teret da su od 2008. do 31. decembra 2009. godine, iskorišćavanjem položaja odgovornog lica i prekoračenjem granica ovlašćenja pribavili protivpravnu imovinsku korist preduzeću "Pharmatrade" sa Maršalskih ostrva od 4.990.000 evra, odnosno da su oštetili
"Galeniku" za 5.224.383 evra.
Po toj optužnici Ognjenović se tereti i za višemilionske zloupotrebe prilikom nabavke umetničkih dela od privrednog društva "Livnica Jeremić" čiji je vlasnik Miodrag Jeremić i radnje "Pavlović" u vlasništvu Dragana Pavlovića.
Po toj tački optužnice, on je optužen da je kupovao skulputre i ploče za spomenike po većim cenama od tržišnih, čime je oštetio "Galeniku" za najmanje 140 miliona dinara.Za zloupotrebe u "Galenici" pokrenute su još dve istrage, ali još nije došlo do podizanja optužnica.
Istrage su pokrenute u septembru 2013. i maju 2014. godine, a jedan od
osumnjičenih je i bivši predsednik Upravnog odbora "Galenike" i bivši direktor SPS-a Dejan Backović.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP