Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

GLASNO

Bivši pripadnik JSO: Čuvali smo Spasojevića i Miškoviće, tako nešto je mogao da naredi politički vrh!

Autor: Beta | 01.03.2013 - 17:49:00h | Komentara: 0

Bivši pripadnik rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) Veselin Lečić rekao je danas u Specijalnom sudu da su pripadnici jedinice čuvali vođu "zemunskog klana" Dušana Spasojevića, biznismena Miroslava Miškovića i njegovog sina, kao i da je to mogao da naredi "neko na visokoj funkciji u resoru javne bezbednosti".

"Neko na visokoj funkciji iz resora javne bezbednosti tako nešto je mogao da odobri, verovatno uz instrukcije iz političkog vrha", rekao je Lečić na suđenju za oružanu pobunu "crvenih beretki" novembra 2001. godine.

Pobuna JSO

Pobuna JSO | Foto: ALO!

Lečić je pristupio jedinici juna 2001. godine, a Spasojevića i Miškovića su već tad, kako je kazao, čuvali pripadnici jedinice.
Prema njegovim rečima, JSO je čuvala i Ljubišu Buhu Čumeta, nekadašnjeg šefa surčinskog klana šefa koji je kasnije postao svedok saradnik u procesu protiv zemunskog klana, kao i funkcionera DOS Čedomira Jovanovića.
Optuženi Milorad Ulemek Legija kazao je da su pripadnici JSO čuvali Dušana Spasojevića, "zato što se osetio ugroženim zbog otmice Miroslava Miškovića".

Milorad Ulemek Legija

Milorad Ulemek Legija | Foto: Dalibor Danilović

Ulemek je kazao da je "Spasojević izrazio strah za svoju bezbednost", jer je policiji ispričao da je Miškovića 2001. godine otelo obezbeđenje Ratka Mladića, kako bi se obezbedila sredstva za skrivanje haškog optuženika.

Dušan Spasojević

Dušan Spasojević | Foto: MUP Srbije

"Na osnovu te priče Spasojeviću je odobreno obezbeđenje JSO", kazao je Ulemek. Kasnije su za otmicu Miškovića bili osumnjičeni pripadnici "zemskog klana", koji je predvodio Spasojević.
Pripadnici "crvenih beretki" Zvezdan Jovanović, Milorad Ulemek Legija, Duško Maričić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Mićo Petraković i Veselin Lečić optuženi su za oružanu pobunu novembra 2001. godine.

Miroslav Mišković

Miroslav Mišković | Foto: Aleksandar Stanković

Pobuna JSO počela je 8. novembra 2001. godine posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom za ratne zločine u logoru Keraterm.
"Crvene beretke" blokirale su deo auto puta Beograd-Niš kod Sava centra u punoj ratnoj opremi demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, navodi se u optužnici.
Optuženi su na početku sudjenja negirali da su učestvovali u oružanoj pobuni navodeći da je reč o protestu, jer je jedinica izneverena i zloupotrebljena, pošto nisu znali da hapse braću Banović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP