Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SKANDALOZNO

Blagajnica tužilaštva ukrala tri miliona!

Autor: E. A. | 14.02.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Blagajnici Mirjani Maksimović, zaposlenoj u Republičkom javnom tužilaštvu u Beogradu, juče ujutro je određeno zadržavanje zbog sumnje da je falsifikovanjem dokumenata prisvojila oko tri miliona dinara, saznaje “Alo!” od izvora bliskih istrazi.

Skandalozno

Skandalozno | Foto: Dušan Milenković

Sumnja se da je ona pravila savršene falsifikate koji su prolazili kontrolu u raznim službama, pa i trezoru. Blagajnica je od 2000. radila u trezoru, a od 2003. je zaposlena u RJT i “preživela” je četiri tužioca. Otkrivena je kada je nedavno republički javni tužilac naložio vanrednu finansijsku kontrolu rada tužilaštva. Kako tužilaštvo nema revizora, a zaposleni u Sekretarijatu, službi koja je nadređena blagajnici, nemaju kvalifikacije za obavljanje detaljne kontrole finansijskog poslovanja, po nalogu tužioca angažovan je revizor.


Maksimovićeva je proneverila novac iz budžeta namenjen tužilaštvu falsifikujući dokumentaciju tako što je pravila duplikate. U tužilaštvu su ostajali potpuno čisti papiri u koje se otuda nije sumnjalo tokom redovnih kontrola. Falsifikate na osnovu kojih je uplaćivan novac na druge - svoje račune držala je odvojeno od ostale dokumentacije.
Primera radi, pravila je duple naloge za putne troškove, od kojih bi falsifikat imao uvećane troškove službenih putovanja za nekoliko puta. U tužilaštvu bi ostajali uredni papiri na kojima bi stajalo koliko je zaposleni bio na putu i dnevnice koliko je novca i zaista uzeo. Ona je novac naplaćivala na osnovu falsifikata na kojima su uvećani troškovi, a razliku između pravog i lažnog iznosa je uplaćivala na svoje račune.

Tužilaštvo nastavlja istragu u slučaju Maksimovićeve kako bi se otkrilo da li je evenualno imala saradnike tokom pronevere novca.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP