Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MOŽE SAMO U SRBIJI...

BRUKA! General šurovao sa narko-bosom!

Autor: S. Vojinović | 23.07.2014 - 20:00:00h | Komentara: 5

Rodoljub Milović Roćko, doskorašnji prvi čovek Uprave kriminalističke policije Srbije (UKP), šurovao je sa Dragoslavom Kosmajcem, čovekom kojeg je premijer Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narko-bosa u Srbiji, pokazuju operativni podaci BIA! Kako „Alo!“ saznaje, BIA raspolaže saznanjima da su se Kosmajac i Milović sreli najmanje jednom (ne računajući njihov sastanak u prostorijama UKP-a, o kojem je „Alo!“ već pisao), ali i da je MUP koristio kriminalce u prikupljanju operativnih podataka!

Rodoljub Milović

Smenjeni šef UKP-a: Rodoljub Milović

 Za susret Milovića i Kosmajca BIA je saznala sasvim slučajno.

- Operativci su po odobrenju tužioca pratili kretanje i prisluškivali telefone nekoliko osoba koje su bile povezivane sa preprodajom droge. Milutin Marković Puta, Srbin iz Beča, bio je na tom spisku. Prateći njega, otkrili smo da je u kontaktu sa Kosmajcem, za koga je BIA već ranije imala podatak da se bavi prodajom droge. Da Milović kontaktira sa ljudima iz podzemlja, najpre sa Putom, a potom i sa Kosmajcem, otkrili smo slučajno. On je u tu mrežu uleteo tokom prisluškivanja Pute. Pošto je Putin telefon bio na merama, naši operativci su zabeležili razgovor u kojem Milović traži od Pute da prati tadašnjeg državnog sekretara u MUP-u Dragana Markovića Markonija tokom njegovog boravka u Beču i da mu sve informacije dostavi kada dođe u Beograd. Mi smo i dalje pratili Putu i nakon mesec dana saznali da su se Milović i Puta sreli u jednom restoranu i da je sa njima bio i Kosmajac. Dakle, služba poseduje materijalne dokaze da se tadašnji načelnik UKP-a Milović lično sastao sa Kosmajcem. To je bilo krajem 2010. godine. Sumnjamo da su se njih dvojica više puta videli - objašnjava naš izvor iz BIA.
Kako saznajemo, Marković je u ponedeljak protiv Milovića podneo krivičnu prijavu Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu. On ga tereti za zloupotrebu službenog položaja i neovlašćeno prikupljanje ličnih podataka.
- Tačno je da sam podneo krivičnu prijavu, a sve ostalo je na nadležnim organima. Oni su sada na potezu - izjavio je Markoni za „Alo!“.

Kosmajac juče  ispred policije  u Kotoru

Kosmajac juče ispred policije u Kotoru | Foto: Emil Čonkić

 Podsetimo, Milović je smenjen sa mesta šefa UKP-a prošlog meseca, a na istoj konferenciji za novinare na kojoj je to saopšteno premijer Vučić je prvi put javno govorio o Kosmajcu. S druge strane, Markoni je razrešen sa mesta zamenika šefa BIA po svom zahtevu, nakon što je njegovo ime pominjano u slučaju Dragoljuba Peurače, bivšeg direktora Inspektorata za rad, osumnjičenog za primanje mita. Slučaj je radila radna grupa UKP-a, na čijem je čelu bio Milović, koji je lično ispitivao Markonija na poligrafu.

„Alo!” je nedavno objavio da su se Kosmajac i Milović sreli i pre nekoliko meseci u zgradi MUP-a u Novom Beogradu i da je Kosmajac tada tražio da mu Milović skine policiju s vrata. Milović je tada za naš list potvrdio da se sreo sa Kosmajcem „u svojstvu građanina“.

Milović će biti saslušan?

Tužilac će po hitnom postupku ovih dana ispitati navode iz krivične prijave Markonija protiv Milovića.
- Milutin Marković Puta je u zatvoru u Beču, gde izdržava kaznu zbog trgovine drogom. Iako mu kazna ističe za nekoliko meseci, nadležni organi neće čekati da on izađe, već će tužilac odmah da pošalje zahtev pravosudnim organima Austrije da ga saslušaju u vezi sa saradnjom sa Milovićem, uključujući i navode da je pratio Markovića. Inače, dobro je što je u zatvoru jer na njega, odnosno na iskaz koji bude dao, niko neće moći da utiče. U ovom predmetu trebalo bi da bude saslušan i Milović, ali o tome odlučuje samo tužilac - objašnjava naš izvor iz istrage.
Milović juče nije želeo da komentariše krivičnu prijavu podnetu protiv njega. On se, inače, vratio na posao sa godišnjeg odmora, na koji je otišao odmah posle smene. Kako saznajemo, još nije raspoređen na novu dužnost.

Kriminalac može biti policijski doušnik samo po nalogu sudije!

U slučaju angažovanja osuđivanog Pute za praćenje Markonija u Beču, kako kažu upućeni, jedino pitanje za Milovića jeste da li je za to imao nalog od istražnog sudije.

- Reč je o merama tajnog praćenja, opserviranja i slušanja koje se radi uz obavezan nalog istražnog sudije, sa čim mora biti upoznat i tužilac u predmetu. Takođe, ukoliko je sve po propisima, putem međunarodne pravne pomoći trebalo bi da bude obaveštena i austrijska služba. Pitanje je da li je protiv Markonija uopšte vođena istraga i da li je Milović dobio zakonsko odobrenje za tu obradu ili je to radio u privatnoj režiji - kaže naš sagovornik.
Milović je imao pravo da angažuje Putu po propisu nazvanom „instrukcija o operativnom radu policije“. Ipak, u praksi se ne angažuju visokorangirane osobe iz podzemlja, veliki narko-dileri i ubice. Tako je, primera radi, i pokojni vođa zemunskog klana Dušan Spasojević Šiptar bio policijski doušnik 1996, dok je u dosijeu imao obijanje automobila, ali čim je „napredovao“ u kriminalnoj karijeri, skinut je sa liste.
B. J. 

Poslednji komentari
  • misho Vreme: 23.07.2014 21:07h

    je l* to onaj milović koga je vučić pre mesec dana okvalifikovao kao savesnog,odgovornog,disciplinovanog generala I starešinu???????ako su nam policijski generali, otpadnici kakav nam je tek director policije.jači od vučića a slabiji od ćazima osmanija?

  • Pirocanac Vreme: 24.07.2014 05:07h

    MILOVIC-KOSMAJAC,a i nas grad ima pirotskog MILOVICA ?????

  • biba Vreme: 24.07.2014 07:29h

    pa u ovom kriminalnom trouglu ispade da je jos najposteniji kosmajac !on se bar stidi da se pojacvi na televiziji i novinama za razliku od kvazi premijera !

  • laza Vreme: 24.07.2014 09:15h

    Ovaj clanak ima toliko oprecnih izjava da je to smesno. Kada neko napise da je Sposojevic skinut sa liste dousnika, ili kad prica o Milovicu i specijalnoj istrukciji dousnika......Kada bi se objavile liste odusnka, tamo bi bilo jedno milion ljudi, od taksista, prdavca novina itd......

  • Tatjana Vreme: 24.07.2014 10:29h

    Svi"surovali"sa Kosmajcem,a za njim nikako da se raspise poternica!Svi ce u aps,samo ce Kosmajac ostati na slobodi i setati se po zemljama Balkana! Komentar misho je sasvim na mestu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP