Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

STANKO SUBOTIĆ OSLOBOĐEN JER JE PROCES ZASTAREO

Cane: Sve je ovo bila farsa iz kabineta Koštunice i Tadića

Autor: Ekipa Alo! | 19.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Stanko Subotić Cane rekao je juče nakon što je u Specijalnom sudu oslobođen optužbe za šverc cigareta tokom devedesetih godina da je ceo proces protiv njega iskonstruisan u kabinetu Vojislava Koštunice i kasnije Borisa Tadića, sa ciljem da se on reketira.

Stanko Subotić Cane

Stanko Subotić Cane | Foto: Miloš Perić

- Posle sedam godina vođenja ove farse, ovo je bila jedina logična odluka koja se mogla očekivati. Videli ste šta su bili dokazi, kopije dokumenata i lažni svedoci - rekao je Subotić i dodao da je godinama ukazivao na to da nije imao nikakve veze s vršenjem krivičnih dela.


Tužilaštvo ulaže žalbu


Miljko Radisavljević izjavio je da će tužilaštvo uputiti žalbu na presudu Višeg suda u Beogradu kojom su Stanko Subotić Cane i još 14 osoba oslobođeni optužbi za šverc cigareta.
- Čuli smo samo razloge koji se odnose na dokaze predstavljene od strane odbrane i prema kojima imam rezerve. Nismo čuli nijedan komentar dokaza koje je tužilaštvo prikupilo tokom postupka, a to će verovatno biti tema kojom ćemo se baviti u žalbenom postupku - rekao je Radisavljević.
On je ocenio da je reč o dokazima za koje tužilaštvo smatra da direktno povezuju optužena lica sa švercom cigareta i kompanijama koje su pomenute u optužnici.
- Sve to je ostalo nedorečeno i neobjašnjeno u razlozima prvostepene presude koji su danas objavljeni - kazao je tužilac.

Ipak, obrazlažući presudu, sudija Dragan Milošević rekao je da su optuženi oslobođeni optužbi za šverc cigareta tokom 1995. godine jer je došlo do zastarelosti.

- Mogu da kažem da je tužilaštvo za to krivično delo podnelo najjače dokaze, ali mi nismo ni ulazili u njihovu ocenu jer je došlo do apsolutne zastarelosti, budući da je delo počinjeno 1995. godine - kazao je sudija.

Kada su u pitanju optužbe za šverc cigareta 1996, Milošević je istakao da Tužilaštvo za organizovani kriminal nije podnelo adekvatne dokaze koji bi dokazali nesumnjivu krivicu da je Subotić organizovao kriminalnu grupu i šverc cigareta.

- Jednostavno, nisu postojali dokazi da je Subotić organizovao kriminalnu grupu i zato su presude oslobađajuće. Kada su u pitanju drugi optuženi, našli smo da su načinili određena krivična dela, ali pošto nije dokazano da je postojala kriminalna grupa, ni oni nisu mogli biti kažnjeni jer bismo tako izašli iz okvira optužnice - kazao je Milošević.

Prema njegovim rečima, ključni dokaz bila je i dokumentacija koja je stigla iz Makedonije, a koja dokazuje da firma „Sukces“, preko koje su cigarete švercovane, nije bila pod kontrolom Subotića, već pod kontrolom Vojske Jugoslavije. On je naveo i da je Subotićeva firma „Mia Ub“ imala neophodne dozvole i licencu za rad. Sudija Milošević je rekao je i da nije bilo političkih pritisaka na sud.

Pravda je spora,  pa ume i da zastari: Subotić po izlasku  iz sudnice

Pravda je spora, pa ume i da zastari: Subotić po izlasku iz sudnice | Foto: Miloš Perić


Optužbi su oslobođeni i nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes, Subotićev sestrić Nikola Milošević, Stevan Banović, Milan Ranković, Ivana Krčmaričić, osnivač paravojne jedinice „Škorpioni“ Milan Milanović Mrgud, bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić. Oslobođeni su i bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i bivši radnici Carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski, kao i radnik Subotićevog preduzeća „Mia Ub“ Miroslav Pešić, pevačica Ivana Olujić, Luka Nenadić i Stevan Banović.

Subotić je terećen da je bio na čelu grupe koja je tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije švercovala cigarete u Srbiju i prodavali ih pravnim i fizičkim licima. Po optužnici, ta grupa je na štetu državnog budžeta stekla dobit od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara. Prvom presudom, Subotić je u odsustvu bio osuđen na šest godina zatvora, ali je Apelacioni sud ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno suđenje, koje je počelo u junu prošle godine. On se predao mesec dana nakon početka ponovljenog suđenja, pošto je prethodno ukinuta poternica za njim i izrečena mera pritvora zamenjena uplatom jemstva od 538.000 evra.

Cane u brojkama

7 godina je trajalo suđenje
6 godina zatvora je dobio Subotić posle prve presude
28 miliona evra je prema optužnici oštećen budžet Srbije
538.000 evra je Subotić platio jemstvo
15 osoba je teretila optužnica za šverc cigareta

Poslednji komentari
  • Jovan Vreme: 19.07.2014 11:00h

    Svi znaju da je sverc organizivao tadasnji DB i VJ.Tajkuni su tu samo posrednici,celo sudjenje je samo farsa i nacin da Kostunuca i Tadic ucenjuju Subotica!

  • Tatjana Vreme: 19.07.2014 13:25h

    Sta ti spominjes Kostunicu i Tadica?! A sta je sa Brankicom Stankovic?! Sta dozivi ovaj narod?! Sad su svi poceli da se vracaju i odjednom su svi nevini!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP