Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

MASOVNA POTERA

Četiri evropske države
traže srpsku grupu pljačkaša!

Autor: Ekipa Alo! | 22.04.2013 - 14:03:00h | Komentara: 0

U gradu Cvikau u istočnoj Nemačkoj još uvek se istražuje ubistvo jednog penzionera (75) koji je pre dve godine preminuo od srčanog udara nakon što ga je grupa kriminalaca poreklom iz Srbije vezala lisicama kako bi mu orobila kuću. Nakon serije sličnih pljački po Evropi, nemačko tužilaštvo uz zdušnu pomoć policije iz čak pet evropskih zemalja, je uspešno lociralo kriminalce koji su odgovorni za ovaj zločin.

Cvikau

Kuća u kojoj je nastradao nemački penzioner / Ralph Köhler/Freie Presse

Kriminalci su upali u kuću ovog penzionera, u kojoj je on živeo sam, u kasne večernje sate marta 2011. godine. Prvo su mu vezali ruke a zatim pretražil sve sobe. Starac nije doživeo da pospremi haos od premetačine koji su mu kriminalci napravili. Umro je od srčanog udara u toki pljačke.

Jedan od trojice osumnjičenih za ovaj kriminalni čin, Vladan M. (22) se trenutno nalazi u zatvoru u Danskoj zbog dve slične pljačke. Danski sud ga je 2012. godine osudio na tri godine zatvora. Prema njihovom zakonu, on će moći da bude izručen Nemačkoj već ovog leta nakon odslužene polovine kazne, kako bi bio saslušan zbog pljačke prilikom koje je stradao nemački penzioner.

Međutim, da bi se ovo sprovelo u delo, to zahteva pristanak Hrvatske, gde je Vladan uhapšen i izručen Danskoj. Njemu se na teret stavlja devet prekršaja od kojih pet teških krađa u više evrospkih država.

Interesantno je da su čak policije četiri evropske zemlje radile zajedno kako bi otkrile ko je te kobne martovske noći izveo pljačku u kući preminulog penzionera.

Danski istražitelji su više puta odlazili kod nemačkih kolega kako bi im skrenuli pažnju na sličnosti između pljačke u Cvikauu i dva kriminalna poduhvata na njihovoj teritoriji za koje je odgovorna kriminalna grupa Vladana M.

Otisci prstiju iste kriminalne bande pronađeni su i u Sloveniji gde je izdat i nalog za njihovo hapšenje, dok su oni bili u besktvu. Takođe trag je vodio i do Švedske gde je jedan od traženih kriminalaca podneo papire za azil.

Prema zakonu EU, Nemačka trenutno ima prednost ispred Danske, Slovenije i Hrvatske za procesuiranje Vladana M. i njegovih pomagača, zbog težine zločina koji su počinili na njihovoj teritoriji.

Nemački istražitelji se nadaju da će Vladan nakon izručenja u razgovoru sa policijom rasvetliti ceo zločin u kome je stradao sedamdesetpetogodišnji penzioner. Njemu preti kazna od najmanje 10 godina zatvora za pljačku koja je rezultirala smrtnih ishodom.

Prema saznanjima danskih istražitelja, Vladan M. je bio član "putujuće" romske kriminalne bande u kojoj se nalazilo najmanje petoro članova. Pored njega najmanje još dva člana su državljani Srbije. Jedan od njih je skoro uhapšen u Srbiji zbog ubistva, dok je drugi na slobodi i nalazi se na teritoriji naše zemlje.

MUP Srbije je od evropskih kolega zatražio informacije i DNK dokaze, kako bi što pre locirao dvojicu osumnjičenih. Trenutno se DNK dokazi brutalne krađe u Cvikau upoređuju sa onima iz baze MUP-a Srbije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP