Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

PRESUDA

Četvorici Srba skoro 20 godina za krađu Sezana

Autor: Tanjug | 17.01.2014 - 15:05:00h | Komentara: 0

Specijalni sud u Beogradu osudio je danas na skoro 20 godina zatvora četvoricu optuženih za aferu krađe i preprodaje slike Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", kao i za jo tri slike iz muzeja u Cirihu 2008. godine.


Ivan Peković osuđen je na šest godina i tri meseca zatvora, Raško Mladenović na šest godina, Bobe Nedeljkovski na četiri i po, a Goran Radojević na tri godine zatvora.

Ovom presudom sud je potvrdio navode optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal koje je u aprilu 2011. godine ušlo u trag optuženima i otkrilo njihovo učešće u kradji i preprodaji slike Pola Sezana "Dečak u crvenom prsluku", kao i još tri slike.

I optuženi i tužilaštvo imaju pravo da se žale na ovu presudu Apelacionom sudu u Beogradu.

Optužnicom se Mladenović tereti za krivično delo razbojništvo, dok se Nedeljkovski, Ivan Peković i Goran Radojević terete za krivično delo zločinačko udruživanje radi prikrivanja i najteži stav krivičnog dela prikrivanje, jer je reč o umetničkom delu velike vrednosti.

Mladenović je u pritvoru, Nedeljakovski i Peković su u kućnom pritvoru, a Radojević se brani sa slobode.

Mladenović je tokom postupka priznao da je učestvovao u pljački ciriškog muzeja.

Optunicom Tužilatva za organizovani kriminal oni se terete da su od 2008. do 11. aprila 2012. godine kao članovi organizovane kriminalne grupe iz galerija evropskih zemalja upotrebom sile oduzimali umetnička dela velike vrednosti i prenosili ih na teritoriju Srbije.

Potom su sami ili preko posrednika od vlasnika umetničkih dela zahtevali naknadu radi povraćaja ukradenih slika ili nudili slike na prodaju zainteresovanim kupcima, navodi tužilatvo.

U optunici se precizira da su 10. februara 2008. godine u Cirihu iz muzeja zadubine E. G. Brlea odneli četiri vredne umetničke slike "Makovi blizu Veteula" Kloda Monea, "Grana kestena u cvatu" Vinsenta van Goga, "Grof Lepik i njegove ćerke" Edgara Dega, "Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana koje su u vajcarskoj procenjene na 180 miliona franaka.

Slike "Grof Lepik i njegove ćerke" i Dečak u crvenom prsluku" uspeli su da prenesu na teritoriju Srbije dok su preostale dve slike odbacili i one su vrlo brzo nakon krađe pronađene u vajcarskoj.

Dela koja su preneli u Srbiju nuđene su na prodaju. Jedna od ove dve slike je 2009. godine otkupljena i vraćena muzeju, a druga je 11. aprila 2012. pronađena u Beogradu skrivena u krovu Pekovićevog automobila koji je posle due potere, uhapenu blizini "Jugopetrolove" pumpe u Malom Mokrom Lugu.

Reč je slici Dečak u crvenom prsluku" Pola Sezana koja je procenjena na 100 miliona vajcarskih franaka.

Prilikom pretresa njihovih stanova pronađeno je i zaplenjeno 1,49 miliona evra.

U Pekovićevom stanu u Vranjskoj ulici u Beogradu, koji je koristio za skrivanje, pronađeno je pola miliona evra, dok je u kući Bobeta Nedeljkovskog u Kaluđerici, pronađeno milion evra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP