Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

OTKRIVENA PREVARA DRŽAVNOG SLUŽBENIKA

Čistka u Tužilaštvu: Uhapšena blagajnica koja je proneverila tri miliona dinara!

Autor: A. O. | 13.02.2014 - 09:27:00h | Komentara: 1

Po naredbi višeg javnog tužioca u Beogradu jutros je određeno zadražavanje blagajnici Mirjani Maksimović zaposlenoj u Republičkom javnom tužilaštvu. Maksimović se sumnjiči da je izvršila krivično delo pronevere tako što je falsifikovanjem dokumenata prisvojila oko tri miliona dinara, saznaje alo.rs

Dok neki štednjom žele da osiguraju budućnost, drugi jednostavno žele da novac sačuvaju od sebe

Ilustracija | Foto: Željko Šafar

Kako alo.rs nezvanično saznaje, Maksimović je pravila savršeno uredne falsifikate koji su prolazili kontrolu u raznim službama pa i Trezoru.

Blagajnica je isprva radila u Trezoru, a od 2003. je zaposlena u RJT i "preživela" je četiri tužioca. Otkrivena je, kada je nedavno Republički javni tužilac naložila vanrednu finansijsku kontrolu rada Tužilaštva. Kako Tužilaštvo nema revizora, a zaposleni u Sekretarijatu - službi koja je nadređena blagajnici nemaju kvalifikacije za obavljanje detaljne kontrole finansijskog poslovanja, po nalogu tužioca angažovan je revizor.
Mirjana Maksimović je proneverila novac iz budžeta namenjen Tužilaštvu falsifikujući dokumentaciju, ali tako što je pravila duplikate. U Tužilaštvu su ostajali potpuno čisti papiri u koje se otuda nije sumnjalo tokom redovnih kontrola. Falsifikate, na osnovu kojih je uplaćivan novac na druge - svoje račune, držala je odvojeno od ostale dokumentacije. Maksimović je, primera radi, pravila duple naloge za putne troškove od kojih bi falsifikat imao uvećane troškove službenih putovanja za nekoliko puta. U Tužilaštvu bi ostajali uredni papiri na kojima bi stajali dani koliko je zaposleni i bio na putu i dnevnice koliko je novca i zaista uzeo. Ona je naplaćivala na osnovu falsifikata na kojima su uvećani troškovi, a razliku između pravog i lažnog iznosa je uplaćivala na svoje račune.
Kako naš izvor izvor iz Višeg javnog tužilastva priča, ovo je primer koji pokazuje da u tužilaštvu nema izuzetih, ako je neko prekršio zakon i da ovakva akcija treba da bude primer svim drugim institucijama da uvek treba da čiste iz svog dvorišta.
 

Takođe, Tužilaštvo nastavlja istragu u slučaju Maksimovićeve kako bi se otkrilo da li je evenualno imala saradnike tokom pronevere novca.

Poslednji komentari
  • Aleksadra Vreme: 13.02.2014 11:19h

    I samo Vas molim da nam jednom napišete kako je novac vraćen jer mi se čini da se to nikada ne dešava,a svi kradu!!!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP