Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

UHAPŠEN PO POTERNICI HRVATSKE

Crna Gora čeka zahtev za izručenje Đukića

Autor: Tanjug | 20.07.2015 - 17:43:00h | Komentara: 0

Crnogorsko Ministarstvo pravde nije primilo zahtev koji se odnosi na izručenje generala Borislava Đukića koji je uhapšen u Crnoj Gori po poternici Interpola Hrvatska, prenela je RTCG.

Hapšenje

Đukić uhapšen na Aerodromu Tivat | Foto: Profimedia

Đukić je uhapšen u subotu na Aerodromu Tivat, po poternici koju je za njim raspisao zagrebački Interpol radi obezbeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku zbog krivičnog dela zločin protiv čovečnosti počinjenog od avgusta 1991. do kraja 1993., prenosi RTCG.
Iz Ministarstva pravde objasnili su da je, shodno relevantnim konvencijama Saveta Evrope i nacionalnom zakonodavstvu, Ministarstvo pravde svake države centralni organ komunikacije izmedju pravosudnih organa država.

- U skladu s Evropskom konvencijom o ekstradiciji iz 1957. i Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, odnosno važećim bilateralnim ugovorom o izručenju, država molilja ima mogućnost da Crnoj Gori podnese zahtev za izručenje lica za kojim postoji raspisana međunarodna poternica a nalazi se na teritoriji naše zemlje, kaže se u saopštenju Ministarstva pravde Crne Gore.

Navodi se da se molba za izručenje sa pratećom dokumentacijom podnosi Ministarstvu pravde zamoljene države, kao centralnom organu komunikacije, i dostavlja se nadležnom sudu koji u odgovarajućem postupku rešenjem utvrđuje da li su zadovoljeni zakonski uslovi za izručenje, prenosi RTCG.
- Nakon što nadležni sud donese rešenje o ispunjenosti uslova za izručenje, Ministarstvo pravde ga dostavlja državi molilji, objasnili su iz resornog ministarstva.

Dalji koraci u slučaju Borislava Đukića su u nadležnosti pravosudnih organa, kazao je ministar unutrašnjih poslova, Raško Konjević, navodi RTCG.
On je, upitan da prokomentariše negativne reakcije na hapšenje Djukića, kazao da je on lišen slobode shodno poternici Interpola Zagreb.
Mi smo deo Interpol sistema i prethodne dve godine značajno smo unapređivali naša postupanja na graničnim prelazima, dodatno se uvezujući u realnom vremenu sa onim što su zahtevi Interpola u tom segmentu, kazao je Konjević na konferenciji za novinare, navodi RTCG.

Kako je rekao, to postupanje je shodno tom delu međunarodnih obaveza i raspisane poternice.

I to je sve što je u nadležnosti Uprave policije, odnosno Ministarstva. Sve dalje je u nadležnosti pravosudnih organa i za sva druga postupanja, u tom i svakom drugom sličnom slučaju, najbolje je da potražite odgovor kod nadležnih pravosudnih organa, kazao je Konjević, prenela je RTCG.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP