Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Hronika

SUĐENJE JSO

Čume nije saslušan zbog visokog pritiska!

Autor: I. Milićević | 09.02.2015 - 12:25:00h | Komentara: 0

Bivši svedok saradnik Ljubiša Buha Čume nije danas saslušan na nastavku suđenja osmorici pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) koji su optuženi za oružanu pobunu 2001. Iako je sproveden u Specijalni sud iz Centralnog zatvora, Buha nije izveden pred sudiju na predlog zatvorskog lekara, zbog hipertenzije i srčane aritmije.

Ljubiša Buha Čume

Ljubiša Buha Čume | Foto: RAS

Buha je trebalo da u svojstvu svedoka govori o svojim saznanjima o oružanoj pobuni JSO. Predsednik sudskog veća Vladimir Vučinić kazao je da je dobio lekarsko uverenje u kome je navedeno da Buha već nekoliko dana ima povišem pritisak i srčane aritmije i da u takvom stanju nije preporučljivo da bude saslušavan kao svedok.

Sudija je potom odložio glavni preters za sutra, kada bi Buha trebalo da bude saslušan, ukoliko mu se stanje poboljša.

Osmorica pripadnika bivše JSO optuženi su da su od 9. do 17. novembra 2001.  otkazali poslušnost komandi, povukli svoje pripadnike u centar u Kuli, a potom prekinuli komunikacije s komandom i u više navrata odbijali zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da se prekine sa pobunom.

Optuženi su bivši komandanti Milorad Ulemek Legija i Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Potić i Mićo Petraković i svima se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije.

Na današnjem suđenju optuženi su reagovali na svedočenje tadašnjeg potpredsednika Vlade Žarka Koraća, koji je saslušan još u junu prošle godine. Korać je tvrdio da je JSO stupila u oružanu pobunu, što su danas ponovo negirali optuženi, tvrdeći da se radilo o protestu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP